Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Nowości Continental dla transportu portowego na targach TOC Europe 2018

11/06/2018

Podczas targów TOC Europe 2018, które odbędą się w dniach 12-14 czerwca w Rotterdamie w Holandii, Continental przedstawi ofertę rozwiązań dla pojazdów i maszyn portowych. Pod hasłem ,,Niezawodne opony. Inteligentne rozwiązania. Nowoczesne terminale” zostanie zaprezentowana nowa mieszanka Port Plus w gamie opon V.ply, a także nowoczesne systemy ContiPressureCheck i ContiConnect zwiększające wydajność oraz bezpieczeństwo maszyn i urządzeń pracujących w portach i terminalach.

Większa wytrzymałość oraz dłuższa żywotność to główne właściwości nowej mieszanki Port Plus opracowanej przez firmę Continental na potrzeby gamy opon do pojazdów i maszyn portowych, której premiera odbędzie się podczas zbliżających się targów TOC Europe 2018. Ponadto goście odwiedzający stoisko Continental z oponami specjalistycznymi (CST) będą mieli okazję poznać działanie cyfrowych systemów monitorowania ciśnienia i temperatury w oponach – ContiPressureCheck oraz ContiConnect.

Port Plus: Wytrzymałe opony V.ply o dłuższej żywotności

Ciągniki, wózki, suwnice oraz reach stackery pracujące w portach, które muszą zapewnić zdolność załadunku i transportu ciężkich towarów są większe, wyższe i szybsze, a przez to bardziej wymagające pod względem ogumienia. Przy podnoszeniu i układaniu kontenerów w porcie, pojazdy te często skręcają oraz zawracają w miejscu, co powoduje szybkie nagrzewanie się opon i większe ich zużycie. Nowa mieszanka Continental Port Plus redukuje ilość wytwarzanego ciepła, minimalizuje zużycie i wydłuża żywotność opony. „W ciągu ostatniego roku testowaliśmy nową mieszankę wśród naszych klientów i w niektórych przypadkach osiągnęliśmy nawet dwukrotnie dłuższą żywotność opon“, powiedział Julian Alexander, Product Line Manager Material Handling, Continental CST.

Inteligentne rozwiązania ContiPressureCheck oraz ContiConnect

Bezpieczeństwo i wydajność to kluczowe czynniki sukcesu w branży portowej. Niestety częstą przyczyną awarii maszyn jest zbyt niskie ciśnienie opon. Rozwiązaniem tego problemu są opracowane przez Continental cyfrowe systemy monitorowania temperatury i ciśnienia w oponach: ContiPressureCheck dla pojedynczych pojazdów oraz ContiConnect dla całych flot. Zamontowane wewnątrz opon inteligentne czujniki nieustannie mierzą temperaturę oraz ciśnienie i przekazują dane, które mogą być wyświetlane w kabinie kierowcy, urządzeniu przenośnym lub w portalu internetowym osobom nadzorującym flotę w czasie rzeczywistym. Wysyłane w ten sposób alerty i ostrzeżenia mają umożliwić im natychmiastową reakcję i podjęcie działań naprawczych, aby uniknąć uszkodzenia opon. Wszystko po to, aby usprawnić pracę w porcie, uniknąć nieplanowanych przestojów oraz poprawić bezpieczeństwo.

Continental aktywnie rozwija dział opon specjalistycznych (CST) i rozbudowuje swoją ofertę dotyczącą opon oraz cyfrowych rozwiązań o bardzo wąskiej specjalizacji przeznaczonych do różnego rodzaju pojazdów wykorzystywanych w przemyśle, w tym dla sektora portowego.

Serdecznie zapraszamy do odwiedzenia stoiska Continental (nr C26 w hali 1 Rotterdam Ahoy) podczas targów TOC Europe 2018.

Marta Oknińska

Marketing Manager CVT