Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Opony nie do zatrzymania: Technologia Agro ContiSeal zdobywa nagrodę za innowacyjność

17/01/2022

• Continental przedstawia Agro ContiSealTM – nowy polimer, który uszczelnia przebicia, umożliwiając pojazdom dalszą jazdę
  • Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft (DLG) przyznało technologii srebrny medal prestiżowej nagrody Agritechnica za innowacje 2022

Dzięki nowej technologii Agro ContiSealTM możemy zapobiec przebiciom opon rolniczych, które mogą przyczynić się do przestojów w pracy. Opatentowany polimer nanoszony na wewnętrzną stronę opony, uszczelnia każde przebicie spowodowane przez ciała obce. Technologia Agro ContiSealTM zdobyła prestiżową nagrodę Agritechnica za innowacyjność.
-Przebicie opony może być bardzo kosztowne, gdy już do niego dojdzie. Agro ContiSealTM umożliwia kontynuowanie pracy pojazdu nawet po przebiciu opony przez przedmiot o średnicy do 12 mm. Pozwoli to zaoszczędzić czas i pieniądze tym, którzy wybiorą opony Continental z ContiSealTM, a jednocześnie zapewni spokój ducha przez cały rok. Jesteśmy bardzo szczęśliwi, że DLG nagrodziło naszą wyjątkową technologię – mówi Benjamin Hübner, Product Line Manager Agricultural Tires w Continental Commercial Specialty Tires.

Mając pojazd wyposażony w opony z technologią ContiSealTM, nie ma potrzeby, aby użytkownik przerywał pracę i natychmiast zmieniał oponę. Lepki polimer pokrywa przebicie i zapobiega utracie ciśnienia.

-Wydaje się, że to proste rozwiązanie powszechnego problemu, a Agro ContiSealTM pomoże wielu rolnikom kontynuować prace, aż będą mieli czas na zmianę opony – dodaje Benjamin Hübner.

Technologia ta jest wciąż w fazie rozwoju i nie jest jeszcze dostępna na rynku opon rolniczych.

Obecnie pracujemy nad tym, aby wkrótce wprowadzić tę technologię do naszej produkcji – komentuje Hübner.

Uprawa zerowa lub minimalna zyskuje na popularności, ponieważ rolnicy dążą do zmniejszenia wpływu ciężkich maszyn na ziemię. Jednak ściernisko, które może pozostać przez ponad rok, twardnieje i stanowi znacznie większe zagrożenie dla opon.

-Agro ContiSealTM oferuje możliwość niezawodnej pracy na ścierniskach i daje pewność tym, którzy chcą poprawić stan gleby poprzez minimalną uprawę – podsumowuje Hübner.
Wprowadzając ContiSealTM dla opon rolniczych, Continental przenosi do segmentu rolniczego swoją wiedzę z przemysłu motoryzacyjnego, gdzie podobna technologia jest już z powodzeniem stosowana. W ramach programu strategicznego „Wizja 2030” Continental dąży do rozwoju w segmencie opon rolniczych oraz do rozszerzenia swojej działalności w tym zakresie.

ul. Żwirki i Wigury 16c