Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Opony Continental w ciągnikach rolniczych Valtra

20/09/2018

Continental nawiązał współpracę z firmą Valtra, fińskim producentem ciągników rolniczych. To pierwsza marka, która w montażu fabrycznym będzie stosować opony radialne Continental. Już od października br. nowe ciągniki Valtra serii A będą dostępne z oponami Tractor70 oraz Tractor85. Obecnie produkty Continental oferowane są przez Valta Unlimited Studio.

Ogumienie Continental będzie dostępne w dodatkowych opcjach wyposażenia ciągników kompaktowych i sadowniczych. Wprowadzenie nowych opon do fabrycznego montażu w maszynach Valtra poprzedziły wspólne testy terenowe.

– Bezpieczeństwo, wydajność oraz komfort na pokrytym śniegiem i lodem gruncie to czynniki o kluczowym znaczeniu dla naszych skandynawskich klientów. Poza tym na rynku europejskim dużym zainteresowaniem cieszą się innowacyjne i zaawansowane technologicznie rozwiązania. Nowa gama opon marki Continental doskonale wpisuje się w ten trend, a także spełnia wymagania naszych klientów. Ogumienie zapewnia wysoki poziom komfortu podczas jazdy po utwardzonych nawierzchniach, a także dobrą przyczepność w terenie, dzięki zredukowanemu ciśnieniu w oponie – powiedział Marko Ojalehto, specjalista ds. marketingu produktów w firmie Valtra.

Innowacyjna technologia N.flex i konstrukcja stopki

Opony radialne Continental Tractor70 i Tractor85 wyróżnia innowacyjna technologia N.flex oraz specjalna budowa stopki. Wykorzystany w karkasie nylon jest zdecydowanie bardziej elastyczny, a jednocześnie bardziej stabilny wymiarowo niż inne podobne materiały. Dzięki temu zapewnia lepsze tłumienie wstrząsów, a przez to większy komfort jazdy. Jednocześnie zapobiega tymczasowemu odkształceniu opony oraz powstawaniu spłaszczeń bieżnika po dłuższym postoju. Istotna jest również konstrukcja stopki wykonana z jednego kawałka drutu, która sprawia, że ogumienie jest wyjątkowo wytrzymałe i łatwiejsze w montażu. Może również pracować przy niższych ciśnieniach, przez co mniej obciąża glebę. Nawet przy wysokich siłach trakcyjnych opony radialne Continental zapewniają minimalne uślizgi oraz większą powierzchnię styku opony z podłożem.

Opony w ciągnikach rolniczych poddawane są próbom wytrzymałości przy każdym uruchomieniu silnika. W naszej nowoczesnej fabryce w Lousado opracowaliśmy nowy typ nylonowego karkasu, który zapewnia ich wyjątkową trwałość. Płaskie drogi, wyboiste ścieżki, błotniste pola dzięki nowej technologii N.flex opony Continental są zaprojektowane, aby sprostać każdemu wyzwaniu. Wygrywają nawet w starciu z kamienistą nawierzchnią, absorbując wszelkie nierówności i rozkładając je równomiernie na całej powierzchni bieżnika – powiedział Marcin Cywiński, menedżer ds. sprzedaży opon specjalistycznych w Continental Opony Polska.

Wszystkie opony rolnicze marki Continental produkowane są w nowej fabryce w Lousado w Portugalii. Jest to jeden z najnowocześniejszych zakładów, do którego przylega też ośrodek badawczo-rozwojowy, gdzie toczą się prace nad nowymi produktami, które są trwalsze, bardziej wydajne, mniej szkodliwe dla upraw i zapewniają wysoki komfort pracy.

Marta Oknińska

Marketing Manager CVT