Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Continental z KAMAZ-Master na Rajdzie Dakar

23/12/2016

Continental, niemiecki producent opon klasy premium, wyposażył w opony ciężarowe pojazdy KAMAZ-Master biorące udział w Rajdzie Dakar 2017. Na oponach Continental ciężarówki przejadą liczącą prawie 9 tys. kilometrów trasę wiodącą przez najtrudniejsze tereny trzech krajów Ameryki Południowej.

Pojazdy rosyjskiego zespołu rajdowego KAMAZ-Master zostały wyposażone przez Continental w specjalne ogumienie, które pomoże im pokonać wymagającą trasę i pokonać liczne wyzwania na szlaku. Partnerstwo z zespołem KAMAZ-Master to element strategii rozwoju Continental na nowych rynkach oraz poszerzenie oferty produktowej.

Warunki podczas rajdu są ekstremalne – na trasie spotyka się piach, błoto, skały i kamienie. Uczestnicy muszą pokonać górskie szczyty i rozległe pustynie, walczyć z wiatrem, mrozem i upałem. Dlatego dzięki współpracy z KAMAZ-Master spodziewamy się zebrać szczegółowe dane dotyczące parametrów opon ciężarowych Continental w ciężkich warunkach, a tym samym zyskać wiedzę niezbędną do ich dalszego rozwijania – powiedział Daniel Gainza, Dyrektor ds. marketingu w Dziale opon Continental w regionie EMEA.

Zespół rajdowy KAMAZ-Master powstał w 1988 roku i jest jedyną fabryczną ekipą producenta pojazdów ciężarowych, która zaprezentuje Rosję w tegorocznych zawodach. Kierowcy zespołu KAMAZ-Master od 1990 roku regularnie rywalizują w transkontynentalnym Rajdzie Dakar. W ciągu ostatnich 26 lat rosyjska ekipa wygrała ten trudny rajd już trzynastokrotnie. Zespół ma także na koncie trzy zwycięstwa w zawodach World Off-Road Rally Cup, cztery wygrane w rajdzie Silk Road Rally oraz liczne zwycięstwa w rajdach organizowanych na terenie Rosji.

Rajd Dakar to najtrudniejszy i najbardziej ekstremalny wyścig na świecie. Tegoroczna edycja odbędzie się między 2 a 14 stycznia 2017 roku, a jego trasa będzie prowadzić przez Paragwaj, Boliwię i Argentynę. Start wyścigu odbędzie się w Asunción w Paragwaju,
a zakończy w Buenos Aires w Argentynie. Do 2008 roku rajd funkcjonował pod nazwą Paryż-Dakar i odbywał się w Afryce. Od 2009 Rajd Dakar organizowany jest w Ameryce Południowej i liczy ok. 9 tys. kilometrów.

Marcin Cywiński

Marketing Manager CVT