Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Continental wprowadza na rynek nową linię opon Conti CoachRegio™ do autobusów międzymiastowych

08/01/2020
  • Lamele nowej generacji zapewniają lepszą przyczepność i lepsze właściwości trakcyjne przez cały okres użytkowania
  • Komfort i stabilność w zakrętach na suchej, jak i na mokrej nawierzchni
  • Wytrzymała i sztywna konstrukcja, zapobiegająca uszkodzeniom mechanicznym boków opon przeznaczonych dla osi napędowych

Continental, firma technologiczna i producent opon klasy premium, wprowadza na rynek nową linię opon Conti CoachRegio do autobusów międzymiastowych. Nowa linia opon oferuje niezawodną i bezpieczną podróż pomiędzy miastami i wsiami w warunkach zmiennej prędkości, a także doskonałą przyczepność i duże przebiegi na pagórkowatych i krętych drogach regionalnych. Nowa seria opon zaspokaja potrzeby klientów flotowych, którzy jeżdżą na krótkich dystansach (np. transport międzymiastowy), jak również tych, którzy obsługują autobusy turystyczne, wycieczkowe, szkolne itp. Nowa opona Conti CoachRegio HA3 295/80 R 22,5 jest przeznaczona na wszystkie osie, a opona Conti CoachRegioHD3 – na osie napędowe. Od 4. kwartału 2020 roku na rynku będą również dostępne opony pod nazwą ContiRe Conti CoachRegio™ HD3, wyprodukowane metodą bieżnikowania na gorąco, która umożliwia wielokrotne wykorzystanie tych samych solidnych i niezawodnych karkasów.

Opona Conti CoachRegio™ HD3 295/80 R 22.5 na osie napędowe, której bieżnikowana na gorąco wersja będzie dostępna na rynku pod nazwą ContiRe CoachRegio™ HD3 od 4. kwartału 2020 r.

Opony Conti CoachRegio mają oznaczenie 3PMSF (ang. Three-Peak Mountain Snowflake), co gwarantuje płynną jazdę w każdych warunkach pogodowych o każdej porze roku, a ich wytrzymały karkas zapewnia nośność LI 154/149 – obecnie najwyższą dostępną dla opon na osie napędowe w segmencie autokarów i autobusów międzymiastowych. Na etykiecie UE obie opony mają oznaczenie „C” dla efektywności paliwowej i „B” dla przyczepności na mokrej nawierzchni, przy poziomie hałasu 71 dB dla opony Conti CoachRegio HA3 oraz 73 dB dla Conti CoachRegio HD3 (obie opony – z jedną falą dźwiękową).

„Z nową linią Conti CoachRegio pokonaliśmy technologiczne wyzwanie, jakim było stworzenie opony dla autobusów regionalnych, wykonanej ze zbilansowanej mieszanki gumowej, która zapewnia dłuższy przebieg i większe bezpieczeństwo, a także charakteryzuje się niskimi oporami toczenia. Opony Conti CoachRegio zapewniają oszczędność paliwa oraz wyższy komfort jazdy bez uszczerbku dla najważniejszego wymogu – bezpieczeństwa”, powiedział Lutz Stäbner, dyrektor ds. zarządzania produktami dla opon ciężarowych i autobusowych Continental dla regionu EMEA.

Lutz Stäbner, dyrektor ds. zarządzania produktem dla opon ciężarowych i autobusowych w Continental w Europie, na Bliskim Wschodzie i w Afryce

Zbilansowana mieszanka zapewniająca lepsza przyczepność oraz dłuższy przebieg powstała dzięki innowacyjnemu połączeniu gumowego polimeru i wzmacniających materiałów wypełniających. Specjalna guma i nowy rodzaj sadzy technicznej zapewniają długi przebieg opony przy doskonałym oporze toczenia, a jednocześnie zapewniają doskonałe prowadzenie na mokrej nawierzchni oraz dobrą przyczepność na suchej nawierzchni.

Innowacyjny wzór bieżnika opony Conti CoachRegio™ HA3 wykorzystuje lamele nowej generacji. Dzięki temu opona zapewnia dobre osiągi na mokrej nawierzchni oraz na śniegu i lodzie. Bieżnik opony ma proste rowki na żebrach zewnętrznych, co daje stabilność strukturalną, a także zygzakowate rowki na żebrach wewnętrznych, zapewniające optymalne osiągi. Te cechy gwarantują lepszą stabilność na zakrętach oraz czynią oponę cichą, co zapewnia wysoki komfort pasażerom autobusu.

Nowa opona Conti CoachRegio™ HA3 295/80 R 22.5 na wszystkie osie

Nowa konstrukcja barku Conti CoachRegio™ HD3 zwiększa wytrzymałość opony i minimalizuje uszkodzenia spowodowane uderzeniem w krawężnik, podczas gdy głębokie lamele 3D zwiększają usuwanie wody, gwarantując w ten sposób lepsze osiągi na mokrej nawierzchni, lepsze właściwości trakcyjne oraz bezpieczeństwo.

Marta Oknińska

Marketing Manager CVT