Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Continental rozpoczął budowę fabryki opon w USA

16/11/2016

Continental 4 listopada 2016 roku rozpoczął budowę nowej fabryki opon do aut użytkowych w pobliżu miejscowość Clinton w stanie Missisipi w USA. Długoterminowa inwestycja, o łącznej wartości 1,4 miliarda dolarów, docelowo pozwoli na stworzenie 2500 miejsc pracy. Produkcja pierwszych opon ciężarowych i autobusowych na rynek północnoamerykański jest zaplanowana na 2019 r.

Nowy zakład produkcyjny powstanie na niezagospodarowanym terenie położonym w pobliżu miejscowości Clinton, ponad 30 km od miasta Jackson, w stanie Missisipi. Doskonała lokalizacja działki oraz jej powierzchnia – ponad 400 hektarów – w przyszłości pozwolą na rozbudowę rozpoczętej inwestycji. Prace budowlane mają zakończyć się pod koniec roku 2019 i na ten czas przewidziano rozpoczęcie produkcji opon do pojazdów użytkowych. Firma Continental, wraz z decyzją o rozpoczęciu budowy nowej fabryki, zobowiązała się do realizacji długoterminowej inwestycji, w której – z chwilą osiągnięcia przez zakład pełnej mocy produkcyjnej w następnej dekadzie – zatrudnienie znajdzie aż 2500 osób.

„Budowa nowego zakładu w USA jest kluczowym elementem Wizji 2025 – globalnej strategii rozwoju Działu Opon firmy Continental. To pierwszy na świecie nowy zakład produkcji opon ciężarowych i autobusowych od ponad 10 lat.” – powiedział Nikolai Setzer, członek zarządu firmy Continental odpowiedzialny za Dział Opon.

„Nowy zakład produkcyjny jest jak dotąd naszym największym przedsięwzięciem. Realizacja tej inwestycji jest możliwa przede wszystkim dzięki wysiłkom naszych pracowników na całym świecie.” – powiedział dr Andreas Esser, wiceprezes wykonawczy i szef Działu Opon do Pojazdów Użytkowych

Przez ostatnie pięć lat wyniki Continental na rynkach amerykańskich charakteryzowała wysoka dynamika wzrostu znacznie powyżej średnich wskaźników rynkowych. Rósł także popyt na nowe i bieżnikowane opony ciężarowe i autobusowe Continental, przekraczając dotychczasowe zdolności produkcyjne firmy. W ciągu ostatniej dekady Continental zainwestował niemal 2,5 miliarda dolarów na rozwój Działu Opon, przeznaczając je na budowę fabryk i rozwój nowych technologii zarówno w Ameryce Północnej, jak i Ameryce Południowej.

„Fabryka w Clinton to kolejny krok na naszej drodze do dalszego rozwoju działalności w segmencie ogumienia do pojazdów użytkowych w Ameryce Północnej. Władze stanowe
i lokalne stworzyły nam bardzo sprzyjające warunki do rozwoju biznesu. Liczymy także, że nowa fabryka zapewni nam idealne warunki do jeszcze lepszej obsługi naszych klientów flotowych w USA.” – stwierdził Paul Williams, Wiceprezes Wykonawczy Działu Opon do Pojazdów Użytkowych w firmie Continental na teren obu Ameryk.

W tym roku, oprócz fabryki w Clinton, rozpoczęła się także rozbudowa zakładów Continenta w Lousado (warta prawie 50 mln euro), natomiast od 2013 roku trwają prace budowlane związane z inwestycjami w Puchovie (100 mln euro), Otrokovicach (ok. 165 mln euro) oraz
Mt. Vernon (ok. 70 mln euro).

Materiał zdjęciowy:

• Stanowe, samorządowe władze wspólnie z menedżmentem Continental w Clinton, Mississippi na wbiciu pierwszej łopaty pod budowę nowej fabryki opon do samochodów ciężarowych Continental. Na zdjęciu od lewej do prawej: Reprezentant Deborah Dixon, Spiker Philip Gunn, Gubernetor Tate Reeves. Członek zrządu Continental Nikolai Setzer, Gubernator Phil Bryant, Kongresmen Bennie Thompson, Burmistrz Hinds County Darrel McQuirter, Dyrektor MDA Glenn McCullough Jr. oraz Wiceprezes Continental Paul Williams.
  • Nikolai Setzer - członek zarządu Continental AG i szef działu opon oraz Phil Bryant - gubernator Mississippi.
  • Continental celebrował uroczyste wbicie pierwszej łopaty pod budowę nowej fabryki opon nieopodal miasta Clinton, stan Mississippi, USA.
Marta Oknińska

Marketing Manager CVT