Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Continental Producentem Opon Roku 2017

17/02/2017

Continental został wyróżniony przez brytyjski magazyn „Tire Technology International” nagrodą Producenta Opon Roku 2017. Prestiżowe grono ekspertów z Europy, Japonii, Indii oraz Stanów Zjednoczonych doceniło badania oraz inwestycje Continental w ramach realizacji strategii „Wizja 2025” oraz prace badawcze nad pierwszą oponą ciężarową z mniszka lekarskiego.

Continental nagrodę „Producent Opon Roku 2017” odebrał podczas targów Tire Technology Expo 2017 odbywających się w dniach 14 - 16 lutego w Hannowerze. Komisja konkursowa złożona z 27 specjalistów z całego świata doceniła wyjątkowe inwestycje w dziedzinie badań i rozwoju oraz testowania innowacyjnych technologii i urządzeń produkcyjnych zainicjowane przez Continental w ciągu ostatnich dwunastu miesięcy.

Nagroda jest dla nas szczególnym wyrazem uznania dla projektów technologicznych, które wdrożyliśmy ostatnio w ramach strategii „Wizja 2025”. Tytuł najbardziej innowacyjnego producenta opon to także impuls dla całego zespołu do dalszego rozwoju i kontynuowania prac badawczych – powiedział Nikolai Setzer, członek zarządu Continental AG.

Wśród projektów Continental, które przekonały jury konkursowe, znalazły się takie inwestycje jak otwarcie Centrum Zaawansowanych Technologii w Korbach (Niemcy) oraz planowana budowa centrum badawczego w Anklam (Niemcy), którego celem jest rozwój przemysłowej uprawy roślin i przetwarzania pozyskanego z nich surowca na potrzeby produkcji ogumienia w ramach projektu Taraxagum. Ponadto uznanie wzbudziły otwarcie centrum badawczo-rozwojowego w Lousado (Portugalia) i rozszerzenie działalności produkcyjnej w zakresie opon do pojazdów ciężarowych w Otrokovicach (Czechy).

New content item

Continental jest szczególnie zaangażowany w stały rozwój i udoskonalanie swoich produktów, dlatego doceniliśmy zarówno realizowane przez firmę projekty badawcze, jak i budowę nowych obiektów produkcyjnych i testowych – powiedział Graham Heeps, redaktor Tire Technology International i przewodniczący jury.

Przez ostatnie pięć lat firma Continental zainwestowała ponad 3 miliardy euro w budowę nowych zakładów produkcyjnych w Hefei (Chiny), Kałudze (Rosja) i Sumter (Karolina Północna/USA), a także w rozbudowę istniejących fabryk na całym świecie. Szczególnie innowacyjnym projektem była budowa Zautomatyzowanego Wewnętrznego Analizatora Hamowania (AIBA) na torze testowym Contidrom oraz otwarcie Centrum Zaawansowanych Technologii (HPTC) w Korbach. Na uwagą zasługuje również inteligentna sieć łącząca wszystkie maszyny produkcyjne w centrum badawczym HPTC, generująca nowe odkrycia w czasie rzeczywistym, które następnie są przekazywane do wszystkich zakładów produkcyjnych opon Continental na całym świecie w celu dalszego udoskonalania.

Nagroda brytyjskiego magazynu oponiarskiego Tire Technology International przyznawana jest  od 2008 roku. Kandydaci są nominowani przez czytelników albo zgłaszani do konkursu przez redakcję, z których następnie niezależny zespół specjalistów wybiera, w drodze głosowania, zwycięzców. Continental został nagrodzony tytułem Producenta Opon Roku po raz pierwszy w 2014 roku. Wówczas doceniono nowoczesny zakład ContiLifeCycle do bieżnikowania opon do autobusów i pojazdów ciężarowych w Hannowerze.

Marta Oknińska

Marketing Manager CVT