Wizja Continental w zakresie ciągłej mobilności łączy autonomiczne pojazdy i roboty dostawcze

01/10/2019
  • Continental przedstawił nowe podejście do dostawy towarów przy wykorzystaniu robotów dostawczych i aut bezzałogowych
  • Kompletna koncepcja transportu zwiększa dostępność towarów oraz efektywność i bezpieczeństwo w łańcuchu dostaw
  • Przewiduje się wzrost zapotrzebowania na zautomatyzowane dostawy w związku z urbanizacją i rozwojem globalnego handlu elektronicznego

Continental, firma technologiczna i producent opon premium, przedstawiła miejski pojazd bezzałogowy CUbE (ang. Continental Urban Mobility Experience) który może być wykorzystywany do przewozu robotów dostawczych oraz doręczania przesyłek do odbiorców. Ten typ pojazdu, często określany jako robo-taksówka, może stanowić jedno z ogniw w łańcuchu dostaw do konsumentów. Zastosowanie aut typu CUbE zostanie rozszerzone o dostarczanie towarów, w celu lepszego wykorzystania dostępnych zasobów przewozowych: skrócenia czasu dostaw i ograniczenia bezczynności maszyn.

Oczekiwania rynkowe wskazują, że na obszarach gęsto zaludnionych zapotrzebowanie na przewóz towarów przewyższy nawet rosnące zapotrzebowanie na przewóz osób. Dzięki doświadczeniu w zakresie skalowalnych technologii transportu i takich rozwiązań, jak cyfrowe czujniki, siłowniki mechatroniczne, modelowanie środowiska i orientacja przestrzenna, lokalizacja i pozycjonowanie, analiza otoczenia i inne, Continental dysponuje wiedzą, która pozwoli zaspokoić rosnące potrzeby w zakresie dostarczania towarów.

„Dzięki zrobotyzowanym dostawom, wizja Continental w zakresie ciągłej, niezakłóconej mobilności może rozszerzyć się aż do drzwi konsumentów. Wieloetapowy, zautomatyzowany proces dostawy opiera się na wykorzystaniu aut bezzałogowych do przewozu robotów dostawczych, tak aby tworzyły one razem efektywne zespoły transportowe” – powiedział Ralph Lauxmann, kierownik działu Systems & Technology, Chassis & Safety w firmie Continental. „Pojazdy bezzałogowe i roboty są zelektryfikowane, autonomiczne i w zasadzie oba mogą opierać się na tym samym portfolio skalowalnych technologii. Ta synergia stwarza ekscytujący potencjał dla holistycznej koncepcji dostaw z wykorzystaniem podobnych rozwiązań dla różnych platform. Wychodząc od podstaw technologicznych, można spodziewać się rozwoju w tym zakresie”.

System dostaw w mieście może korzystać z synergii wynikającej z automatyzacji jazdy

Pojazdy bezzałogowe stanowią inteligentne rozwiązanie, umożliwiające sprostanie wyzwaniom związanym z mobilnością w mieście © Continental AG

Dostawa towarów i przesyłek do obszarów mieszkalnych to dynamicznie rozwijający się rynek, napędzany przez rosnący z roku na rok handel elektroniczny. Wraz ze wzrostem tego segmentu coraz większe znaczenie ma koszt dostawy za godzinę. Przy doręczaniu towarów do odbiorców końcowych kluczowym staje się tzw. „odcinek ostatniej mili”, czyli ostatnie ogniwo łańcucha transportowego. Przewiduje się, że zautomatyzowana dostawa towarów będzie wykorzystywana w 80% wszystkich dostaw pomiędzy przedsiębiorstwami a konsumentami.

Continental postrzega zautomatyzowaną dostawę towarów jako integralną część przyszłej mobilności miejskiej, uzupełniającą konwencjonalne metody transportu. CUbE może przewozić jednego lub kilka robotów dostawczych i wykorzystywać je do obsługi ostatnich etapów dostaw do konsumentów. „Automatyzacja dostaw towarów na skalę przemysłową wymaga niezawodnej, solidnej, wydajnej i niedrogiej technologii. To właśnie kompetencje w tym zakresie czynią z firmy Continental jednego z wiodących dostawców zaawansowanych systemów wspomagania kierowcy i automatyzacji pojazdów” – powiedział Lauxmann.

Continental jest gotowy do zastosowania w robotyce technologii motoryzacyjnej, w celu spełnienia wymagań producentów robotów. „Wyzwania w pracy nad robotami dostawczymi są zbliżone do tych, które już rozwiązujemy w pojazdach zautomatyzowanych" – powiedział Jeremy McClain, Dyrektor ds. Systemów i Technologii w Continental w Ameryce Północnej. „Ponadto, roboty dostawcze będą wymagały technologii, która jest tak samo zaawansowana i solidna jak nasze rozwiązania dla przemysłu motoryzacyjnego”. Wraz z rosnącą popularnością zakupów internetowych i rozwojem wielkich miast, potrzebne będą unikalne rozwiązania w zakresie dostawy przesyłek, takie jak pojazdy autonomiczne współpracujące z robotami dostawczymi.

Niezakłócona mobilność dla inteligentnych miast

Auta autonomiczne mogą być wykorzystywane do przewozu robotów dostawczych i doręczania przesyłek do konsumentów