Przewodnik bezpieczeństwa ruchu drogowego po ukraińsku

11/03/2022
Przewodnik bezpieczeństwa ruchu drogowego po ukraińsku

W związku z barierami językowymi, których mogą doświadczać uchodźcy z Ukrainy, opracowany został specjalny poradnik, który zawiera podstawowe informacje dotyczące ruchu drogowego w Polsce. Przewodnik w języku ukraińskim jest do pobrania na stronie Stowarzyszenia Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego.

Dzięki przewodnikowi, osoby przybywające z Ukrainy będą mogły łatwiej przystosować się do najważniejszych zasad ruchu drogowego obowiązujących w Polsce. Publikacja zawiera przygotowane w języku ukraińskim objaśnienia zagadnień związanych z poruszaniem się po polskich drogach.

Można tam znaleźć informacje na temat:

• ważnych numerów alarmowych,
  • objaśnień znaków drogowych i dopuszczalnych prędkości,
  • ogólnych zasad ruchu drogowego (ruch prawostronny, używanie pasów bezpieczeństwa, używanie świateł, obowiązkowe wyposażenie auta, jazda pod wpływem alkoholu, prowadzenie rozmów przez telefon komórkowy, przewożenie dzieci),
  • obecnie obowiązującego taryfikatora mandatów,
  • informacji na temat kontroli drogowej,
  • przepisów ruchu pieszych oraz rowerów.

Przewodnik opracowany został przez Stowarzyszenie Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego we współpracy z Continental Opony Polska.

Przewodnik można znaleźć na stronie Stowarzyszenia Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego lub w załączonym pliku PDF.

ul. Żwirki i Wigury 16c