Ogólnopolski Dzień Bezpiecznego Kierowcy: Continental promuje bezpieczeństwo na drodze jako Partner Technologiczny Mercedes-Benz Safety Experience

24/07/2020

Przed Ogólnopolskim Dniem Bezpiecznego Kierowcy, który jest obchodzony w naszym kraju 25 lipca od 2006 roku, Continental, firma technologiczna i producent opon premium, ogłasza swój udział w tegorocznej edycji cyklu szkoleń Mercedes-Benz Safety Experience w charakterze partnera w zakresie ogumienia. Opony są jedynym elementem styku pojazdu z nawierzchnią, dlatego aby zapewnić maksymalne bezpieczeństwo, samochody podczas szkolenia muszą być wyposażone w ogumienie najwyższej jakości, którą gwarantuje Continental.

Zaawansowane technologicznie opony premium marki Continental są najlepszym wyborem do cyklu szkoleń z zakresu bezpieczeństwa jazdy. Fot.: Mercedes-Benz Polska

Continental od wielu lat pracuje nad rozwiązaniami, które służą ograniczeniu ofiar śmiertelnych w wypadkach komunikacyjnych i zminimalizowaniu liczby poszkodowanych. W tym celu firma projektuje oraz wdraża technologie i rozwiązania, które przyczyniają się do poprawy bezpieczeństwa na drogach. Swoją strategię działania w tym obszarze Continental zawarł w Wizji Zero, która zakłada całkowite wyeliminowanie wypadków drogowych. Koncepcja Wizji Zero opiera się o cztery filary: edukację kierowców, rozwiązania poprawiające jakość infrastruktury drogowej, tworzenie zaawansowanych technologicznie opon oraz systemów bezpieczeństwa.

Continental – numer 1 w zakresie bezpieczeństwa

Mercedes-Benz Safety Experience to cykliczny program szkoleń bezpiecznej jazdy, który odpowiada na potrzeby większości polskich kierowców – pozwala w kontrolowanych warunkach poznać własne ograniczenia i podnieść swoje umiejętności w kierowaniu samochodem na drodze. Innowacyjna formuła programu uwzględnia zajęcia teoretyczne i praktyczne oraz pokazy i testy działania najnowocześniejszych rozwiązań technologicznych, wspomagających bezpieczeństwo w samochodach. Kierowcy, biorący udział w tym innowacyjnym cyklu szkoleń, mogą samodzielnie przetestować działanie poszczególnych systemów bezpieczeństwa w warunkach drogowych, na trzech torach testowych w Polsce. Program szkoleń Mercedes-Benz Safety Experience jest przygotowany w oparciu o doświadczenie instruktorów Mercedes-Benz Driving Academy w połączeniu z rozwiązaniami w dziedzinie poprawy bezpieczeństwa czynnego oraz biernego, w jakie wyposażone są samochody osobowe spod znaku trójramiennej gwiazdy.
Do tej pory, w poprzednich edycjach programu wzięło udział 1 300 uczestników.

„Zaawansowane technologicznie opony premium marki Continental, których jakość jest potwierdzona licznymi testami magazynów motoryzacyjnych i niezależnych instytucji, są najlepszym wyborem do cyklu szkoleń z zakresu bezpieczeństwa. Dodatkowym wyróżnikiem rynkowym naszego ogumienia jest 7-letnia gwarancja od daty zakupu, jaką wprowadziliśmy w 2020 roku, która jest potwierdzeniem niemieckiej jakości, trwałości i bezpieczeństwa opon Continental” – mówi Piotr Snakowski, Head of Marketing Department w Continental Opony Polska.

Piotr Snakowski, Head of Marketing Department w Continental Opony Polska

Liderem wielu niezależnych testów jest opona Continental PremiumContact™ 6: w tym roku opona ta uzyskała imponujące wyniki w rankingu opon letnich organizowanym przez czasopismo Auto Zeitung (06/2020), najlepsze notowania w testach automobilklubów ADAC (Niemcy), ÖAMTC (Austria) i TCS (Szwajcaria) w lutym 2020, oraz pierwsze miejsce w testach opon przeprowadzonych przez niemieckie czasopismo AutoBild (05/20), rosyjski magazyn motoryzacyjny Za Rulem (3/20) oraz polski magazyn Motor (12/20).

Niezawodną jakość i wysokie bezpieczeństwo ogumienia Continental potwierdzają nie tylko niezależne testy, ale także rankingi i badania satysfakcji polskich kierowców. W lipcu 2020 roku Continental po raz trzeci zdobył pierwsze miejsce w rankingu „Marka Nr 1” portalu motoryzacyjnego „Wybór Kierowców”. W latach 2018 i 2019 Continental również otrzymał tytuł najbardziej polecanego przez Polaków producenta opon.

Edukacja jako jeden z filarów bezpieczeństwa drogowego

„Edukacja kierowców i podnoszenie umiejętności za kierownicą to, oprócz projektowania i wprowadzania rozwiązań oraz systemów służących podnoszeniu bezpieczeństwa, jedne z najważniejszych metod do realizacji założeń naszej Wizji Zero, czyli świata bez wypadków drogowych. Tylko opony najwyższej jakości są w stanie zapewnić właściwe, niezakłócone działanie innowacyjnych systemów bezpieczeństwa, pozwalając jednocześnie na pełne wykorzystanie parametrów nowoczesnych samochodów, przy unikalnych wrażeniach z jazdy. Dlatego po raz kolejny jesteśmy partnerem programu Mercedes-Benz Safety Experience, poprzez udział w którym możemy aktywnie przyczyniać się do szlifowania umiejętności polskich kierowców w praktyce” – wyjaśnia Ewa Ostapczuk, PR & Marketing Communications Manager w Continental Opony Polska.

Ewa Ostapczuk, PR & Marketing Communications Manager w Continental Opony Polska

W 2020 roku Continental Opony Polska już po raz trzeci jest Partnerem Technologicznym Mercedes-Benz Safety Experience i wyłącznym dostawcą ogumienia do wszystkich samochodów, które będą wykorzystywane w czasie szkoleń.