Nowa sportowa opona Continental – SportContact 7 wchodzi na rynek

13/09/2021
Nowa sportowa opona Continental – SportContact 7 wchodzi na rynek

• Wybrane rozmiary opon SportContactTM 7, na polskim rynku, będą dostępne już od jesieni 2021
  • Przeznaczona do samochodów sportowych kompaktowych, sportowych i supersportowych, a także samochodów tuningowanych
  • W przygotowaniu modele opony z homologacją OE

SportContactTM 7 to najnowsza opona o wysokich osiągach w portfolio Continental, przygotowana dla pojazdów o sportowym charakterze. Tej jesieni dostępne będą w sumie 42 rozmiary na felgi o średnicy od 19 do 23 cali, a w ciągu najbliższego roku linia produktów będzie dalej rozszerzana.

Dzięki nowej generacji SportContactTM oferujemy kierowcom, którzy chcą doświadczyć jazdy wyczynowej, bardzo bezpieczną, zorientowaną na prowadzenie i zapewniającą wysoki przebieg oponę – mówi Enno Straten, szef działu strategii, analiz i marketingu Tire Replacement Business EMEA w Continental. SportContactTM 7 to produkt flagowy spośród opon letnich siódmej generacji, które zostaną wprowadzone na rynek w najbliższych latach. Podczas prac rozwojowych, jak mówi Straten, Continental skupił się na maksymalizacji osiągów we wszystkich kryteriach, aby najwyższą przyjemność z jazdy połączyć z wysokim bezpieczeństwem i zrównoważonym rozwojem w segmencie opon UUHP (ang. ultra-ultra-high performance – opony o ultra wysokich osiągach).
SportContactTM 7 to nowa generacja sprawdzonej i dobrze znanej sportowej opony letniej. Jej poprzedniczka, opona SportContactTM 6, od momentu wprowadzenia na rynek sześć lat temu, zajęła pierwsze miejsce w wielu testach (w tym czasopism Sport Auto i AutoBild Sportcars) i otrzymała najwyższe recenzje. Wiodący europejscy producenci pojazdów montują fabrycznie opony z rodziny SportContactTM.

Wraz z dwoma innymi aktualnymi modelami opon letnich, Continental pokrywa prawie 95 procent zapotrzebowania rynku dla dostępnych modeli samochodów. Oznacza to, że jesteśmy w stanie dostarczyć opony do prawie wszystkich samochodów osobowych, SUV-ów i vanów w Europie - informuje Straten. Dzięki nowej oponie SportContactTM 7 dysponujemy produktem, który jest w stanie sprostać najnowszym trendom rynkowym. W ciągu ostatnich 15 lat pojazdy stały się nie tylko o około 10 procent cięższe, ale również moc ich silników wzrosła w tym czasie o prawie 30 procent. Jednocześnie emisja CO2 samochodów została zredukowana o 30 procent.* Ponieważ opony z nowej linii mają zwiększoną nośność zgodnie ze standardem XL, możemy z łatwością sprostać wadze cięższych samochodów, a także dzięki nowej SportContactTM 7 podążamy w kierunku bardziej zrównoważonego rozwoju. Opona ta nie tylko znacznie zwiększa przebieg, ale także dzięki ocenie efektywności paliwowej „C” zgodnie z etykietą UE oferuje jedną z najniższych wartości w segmencie UUHP. Dlatego SportContactTM 7 stanowi bezpieczny i optymalny wybór dla wszystkich sportowych pojazdów – niezależnie od tego, czy są one napędzane konwencjonalnie, czy elektrycznie.

Opona SportContactTM 7 została opracowana z myślą o samochodach osobowych o sportowym charakterze, jak również samochodach supersportowych. Wachlarz pojazdów jest bardzo szeroki i obejmuje między innymi samochody takie jak Alfa Romeo Giulia Quadrifoglio, seria RS Audi i sportowe BMW M GmbH. Wśród pojazdów są również auta kompaktowe, takie jak Ford Focus III RS czy Mini Cooper S Clubman. Odpowiednie rozmiary są dostępne również dla Porsche 4 S GT, pojazdów AMG, Lamborghini i McLaren, a kolejne rozmiary SportContactTM 7 planowane są również dla samochodów klasy wyższej, takich jak Brabus S 65 Rocket 900 Coupé.

​ *Źródło: www.acea.auto