Mały krok dla człowieka – duża pomoc dla Fundacji Moc Pomocy

15/07/2021
Mały krok dla człowieka – duża pomoc dla Fundacji Moc Pomocy

To już ostatnia prosta akcji Continental „Razem nam po drodze z pomaganiem”. Dzięki uczestnikom, którzy w pocie i słocie dzielnie zdobywają kilometry, wspólnie udało się już zebrać prawie 36 tys. złotych dla Fundacji Moc Pomocy. To jeszcze nie koniec akcji, dlatego wszystkich chętnych, którzy jeżdżą na rowerze, biegają, spacerują, zachęcamy do wyzwania, dzięki któremu wspieramy poszkodowanych w wypadkach drogowych.

Continental, obchodząc 150-lecie działalności na świecie i 25-lecie w Polsce, postanowił wykorzystać jubileusz do promowania tematyki bezpieczeństwa w ruchu drogowym oraz zachęcić Polaków do aktywności fizycznej w szczytnym celu. Akcja społeczna „Razem nam po drodze z pomaganiem” polega na zbieraniu przez uczestników przebytych kilometrów, które Continental zamieni na złotówki. Pieniądze zostaną wpłacone na konto Fundacji Moc Pomocy wspierającej poszkodowanych w wypadkach drogowych.

Jak to działa?

Mechanizm jest prosty, wystarczy zainstalować aplikację Activy na smartfonie, dokonać rejestracji i dołączyć do otwartego konkursu Continental – „Razem nam po drodze z pomaganiem”. Przy okazji spaceru z psem, porannego joggingu czy treningu kolarskiego do swojej aktywności fizycznej można jeszcze dodać spełnienie dobrego uczynku. Aplikację Activy można w prosty sposób połączyć ze swoim kontem w aplikacjach Strava, Garmin czy Polar. Uczestnik ma do wyboru kilka wyzwań – przejechanie 1000 kilometrów w ramach jazdy na rowerze, na rolkach, hulajnodze czy deskorolce lub przebiegnięcie czy przejście 300 kilometrów.

Ile udało się już zebrać?

Akcja rozpoczęła się 14 maja i zdążyła już przyciągnąć 2804 aktywnych uczestników, którzy pomimo upałów, z determinacją zebrali wspólnie 35 865 złotych dla Fundacji Moc Pomocy. Do tej pory zarejestrowano prawie 68 tys. aktywności, z czego „na nogach” przebytych zostało 145 578 km, a korzystający z jedno lub wielośladów zebrali 852 292 km. Ale to nie koniec akcji! Continental wyznaczył ambitny cel zebrania 50 tys. złotych i zachęca wszystkich do działania. Nawet kilkoma kilometrami można przyczynić się do wielkich zmian i pomóc osobom po wypadkach drogowych.

– Do naszej akcji dołączyły gwiazdy ze świata sportu. Gosia Rdest jest kierowcą wyścigowym, to pierwsza i jedyna Polka startująca w serii wyścigów W Series oraz ambasadorka marki Uniroyal. Cezary Zamana, Mistrz Polski w kolarstwie szosowym, zwycięzca Tour de Pologne oraz bracia Szymon i Dawid Godziek, których kojarzy prawdopodobnie każdy miłośnik rowerowych sportów grawitacyjnych. Dzięki akcji nie tylko pomagamy, ale też zachęcamy Polaków do aktywności fizycznych, których tak nam brakowało w czasie pandemii – mówi Ewa Ostapczuk, PR Manager Continental Opony Polska.

Akcja „Razem nam po drodze z pomaganiem” trwa do 13 sierpnia. Więcej informacji znajduje się na stronie www.razemnampodrodze.pl.