Jaguar wybrał opony Continental PremiumContact 6 jako oryginalne wyposażenie do swojego w pełni elektrycznego modelu I-PACE

07/12/2021

• Opony PremiumContactTM 6 zoptymalizowane są pod kątem maksymalnej wydajności, bezpieczeństwa i komfortu dla dynamicznych aut elektrycznych
  • W oponach Continental dostępnych dla I-PACE zastosowano technologię ContiSealTM
  • Sześciu z dziesięciu największych producentów pojazdów elektrycznych na świecie stosuje opony firmy Continental do pierwszego montażu (OE)

Jaguar Land Rover wybrał letnie opony PremiumContactTM 6 firmy Continental na oryginalne wyposażenie do swojego w pełni elektrycznego SUV-a I-PACE. W 22-calowych oponach o indeksie nośności XL (extra load) zastosowano ochronę przed przebiciem ContiSealTM. Opona PremiumContactTM 6 została specjalnie zaprojektowana pod kątem dynamicznego prowadzenia i komfortu jazdy, a także krótkiej drogi hamowania i wyjątkowej stabilności na zakrętach, nawet przy dużych prędkościach. W 2021 r. model PremiumContactTM 6 (205/55 R 16 V) zajął pierwsze miejsce w kompleksowym teście opon letnich przeprowadzonym przez ADAC.

ContiSealTM to technologia, która umożliwia kierowcom bezpieczną jazdę, nawet w przypadku, gdy opona została przebita. Bardzo elastyczna polimerowa warstwa ochronna umieszczona po wewnętrznej stronie opony w ciągu ułamków sekundy zamyka wnikające ciała obce i w ten sposób niezawodnie uszczelnia uszkodzone miejsce. Możliwe jest to nawet wtedy, gdy ciało obce nie znajduje się już w oponie. Struktura molekularna tej warstwy pozwala skutecznie uszczelnić przebicia o średnicy nawet do 5 mm. Dzięki temu można zapobiec skutkom około 80 procent wszystkich przebić.

W 2020 r. sześciu z dziesięciu największych producentów pojazdów elektrycznych na świecie zaufało oponom zaprojektowanym przez Continental.

Opony homologowane do Jaguara I-PACE (dostępne również do nabycia u dealerów): Continental PremiumContactTM 6, 255/40 R22 103V XL.