GENERAL TIRE WPROWADZA NOWĄ OPONĘ SLICK NA SEZON 2020 EURO NASCAR

25/03/2020

General Tire przedstawia nowe opony slick na sezon 2020 wyścigów NASCAR Whelen Euro Series (NWES). Najnowsza specyfikacja opon, w rozmiarze 300/700 R15, bazuje na sukcesie serii 2019, aby jeszcze bardziej poprawić osiągi i właściwości jezdne, a przede wszystkim zwiększyć trwałość. Podczas opracowywania nowej opony, była ona testowana w różnych warunkach i na różnych torach, aby zapewnić, że ulepszenia w pełni spełniają wymagania w nowym sezonie.

Nowe opona General Tire slick na sezon NASCAR Whelen Euro Series (NWES) 2020

General Tire zawarł w 2019 r. z NWES sześcioletnią umowę jako Oficjalny Partner – Dostawca Opon, oferując zespołom i kierowcom ogromne doświadczenie firmy zdobyte na torach wyścigowych. Opony są produkowane w Indianie, w USA, gdzie od 1988 roku przygotowywane są opony dla NASCAR. Doświadczenie firmy w zakresie opon wyścigowych rozpoczęło się w 1957 roku i było rozwijane, aż do stania się przez General Tire największym producentem opon wyścigowych na świecie.

Martin Heckers, szef General Tire Motorsport powiedział: „Byliśmy zachwyceni wynikami w naszym pierwszym sezonie, opony spisały się wyjątkowo dobrze w bardzo trudnych warunkach. Mieliśmy zaszczyt być świadkami kilku niezwykle ekscytujących wyścigów”.

„Specjalny dział firmy General Tire zajmujący się sportami motorowymi opracowuje i produkuje opony wyścigowe na trzy zmiany dziennie, sześć dni w tygodniu, dzięki czemu możemy zaoferować najlepsze ogumienie na nadchodzący sezon NWES. Nowa opona slick NWES GT ma poprawione parametry i została przygotowana w odpowiedzi na zmiany w specyfikacji samochodów oraz z uwzględnieniem danych z wyścigów i opinii kierowców z poprzedniego sezonu”.

Najnowsza specyfikacja opon slick bazuje na sukcesie serii 2019

Najnowsza specyfikacja opon slick bazuje na sukcesie serii 2019, aby jeszcze bardziej zwiększyć osiągi i właściwości jezdne oraz trwałość

Bardzo się cieszymy na sezon 2020 i nie możemy się doczekać, aż samochody trafią na tory w Europie

Martin Heckers, szef General Tire Motorsport

Przepisy NWES są bardzo wymagające dla dostawcy opon, które muszą zapewniać nie tylko wysokie osiągi, ale również muszą być trwałe i efektywne, ponieważ kierowcy mogą ścigać się na maksymalnie czterech oponach w pełnym wyścigu, włącznie z kwalifikacjami. Kierowcy muszą również ponownie użyć dwóch z tych opon podczas następnych zawodów. Podobnie jak w 2019 roku, zespoły NWES będą musiały zarządzać maksymalnie 20 oponami na kierowcę w trakcie całego sezonu.

Prezes NWES – dyrektor generalny Jerome Galpin dodał: „General Tire jest idealnym partnerem w zakresie opon do tej serii, firma posiada ogromne doświadczenie w dziedzinie wyścigów i doskonałe produkty. Wszyscy jesteśmy podekscytowani wprowadzeniem nowych opon w 2020 r. w celu dalszego zwiększania doświadczenia wyścigowego zarówno dla kierowców, jak i kibiców. Muszę przyznać, że nasze wymagania dotyczące opon wyścigowych o wysokich osiągach i wyjątkowej trwałości były bardzo trudnym wyzwaniem, z którym General Tire doskonale sobie poradziło”.

Nowe opony General Tire NWES GT mają zadebiutować na pierwszym wyścigu w sezonie. Pierwsze eliminacje w 2020 roku miały się odbyć na torze Brands Hatch w Wielkiej Brytanii. Ze względu na epidemię koronawirusa, organizator (NWES) podjął decyzję o przesunięciu terminu startu wyścigów (planowanego na 6 - 7 czerwca 2020 roku), aby przestrzegać zawieszenia wydarzeń sportowych co najmniej do 30 czerwca 2020 roku. NASCAR Whelen Euro Series będzie nadal monitorować sytuację na świecie i w razie potrzeby dostarczać na bieżąco aktualizacje terminów.

NASCAR Whelen Euro Series przyciąga fanów na całym świecie, docierając do 300 milionów gospodarstw domowych w 190 krajach.

Nowe opony General Tire NWES GT zadebiutują na pierwszym wyścigu w sezonie na torze Brands Hatch w Wielkiej Brytanii