Continental, partner założycielski Extreme E, wita Lewisa Hamiltona w pierwszej serii wyścigów

10/09/2020

• Mistrz Świata Formuły 1 powołał swój własny zespół: X44
  • Continental dostarczy opony zaprojektowane specjalnie do elektrycznych aut ODYSSEY 21

Na mniej niż pół roku przed pierwszym startem serii wyścigów off-roadowych Extreme E, organizatorzy ujawniają informacje o kolejnych zespołach, które przeniosą profesjonalny sport motorowy w najdalsze zakątki planety – tym razem w elektrycznych SUV-ach.

Mistrz Świata Formuły 1 Lewis Hamilton ogłosił, że jego nowo założony zespół X44 dołączy do wyścigów. „W projekcie Extreme E spodobało mi się nastawienie na środowisko” – mówi król wyścigów samochodowych, wyjaśniając swoje zaangażowanie. Cechą charakterystyczną Extreme E jest wybór miejsc, w których odbędą się wyścigi, w bezpośrednim sąsiedztwie obszarów zagrożonych ekologicznie. Projekt ma na celu zwrócenie uwagi przez fanów sportów motorowych na całym świecie, a także polityków, lokalne społeczności i władze w miejscach, gdzie odbędą się wyścigi, na zmiany klimatyczne – i zachęca do podwojenia wysiłków na rzecz ograniczenia globalnego ocieplenia.

„Każdy z nas ma moc, by coś zmienić” – mówi Hamilton i wyjaśnia: „Fakt, że mogę połączyć swoje zamiłowanie do motoryzacji z miłością do naszej planety, aby wywrzeć pozytywny wpływ na klimat, naprawdę wiele dla mnie znaczy. Czuję się niesamowicie dumny, mogąc zaprezentować mój zespół i potwierdzić jego uczestnictwo w formule Extreme E”.

Tym samochodem zespół Lewisa Hamiltona X44 weźmie udział w wyścigach Extreme E. © Team X44 / Extreme E

Dzięki dołączeniu teamu X44, formuła Extreme E liczy już osiem zespołów. „W miarę jak ostatnie przygotowania nabierają kształtu, napięcie rośnie” – mówi Sandra Roslan, odpowiedzialna za projekt Extreme E w Continental. „Jako partner założycielski i wyłączny dostawca opon, jesteśmy podekscytowani pozyskaniem Lewisa Hamiltona do udziału w tej nowej, wyjątkowej serii wyścigów. Jego nazwisko z pewnością odegra ogromną rolę w zwróceniu uwagi świata na serię Extreme E już w pierwszym sezonie”.

Nazwa nowego zespołu Hamiltona pochodzi od jego numeru startowego 44 w Formule 1. Sześciokrotny Mistrz Świata F1 zadebiutował podczas Grand Prix Australii w 2007 roku, zostając najmłodszym Mistrzem Świata w historii Formuły 1 z McLarenem w 2008 roku. Hamilton kontynuował swój sukces, zdobywając 5 kolejnych tytułów mistrzowskich F1 z Mercedesem w latach 2014-2019.

Zespół X44 Lewisa Hamiltona dołącza do siedmiu innych teamów, które już zapowiedziały udział w Extreme E, w tym słynnych amerykańskich zespołów IndyCar Andretti Autosport i Chip Ganassi Racing, hiszpańskiego projektu QEV Technologies, dwukrotnych mistrzów Formuły E Techeetah oraz brytyjskiego Veloce Racing, którego współzałożycielem jest obecny mistrz Formuły E, Jean-Eric Vergne.

Wśród pretendentów do zwycięstwa znajdą się również dwa zespoły z Niemiec – ABT Sportsline i HWA RACELAB. ABT Sportsline jest jednym z najbardziej utytułowanych niemieckich zespołów sportów motorowych i w ostatnich latach wygrał trzy najważniejsze niemieckie serie: German Supertouring Championship, DTM i ADAC GT Masters. Z jedenastoma mistrzostwami kierowców i ponad 180 zwycięstwami w wyścigach jako zespół Mercedes-AMG, HWA jest jednym z czołowych zespołów DTM w historii. Oba teamy mają również doświadczenie w wyścigach w Formule E.

Nazwiska większości kierowców zespołów, które już zapowiedziały swój udział w Extreme E, nadal pozostają dobrze strzeżoną tajemnicą.

Od 2021 r. Continental będzie głównym sponsorem wyścigów formuły Extreme E i wyposaży wszystkie auta biorące w nich udział w specjalne opony terenowe

Formuła Extreme E została powołana przez ten sam wizjonerski zespół, który założył Formułę E. Od 2021 r. Continental będzie głównym sponsorem wyścigów Extreme E i wyposaży wszystkie pojazdy, biorące udział w tych wyścigach, w specjalne opony przeznaczone do zróżnicowanych i niezwykle wymagających warunków terenowych. Ponadto, cyfrowa platforma do monitoringu opon od Continental – ContiConnect™ – zapewni bezprzewodową łączność z ogumieniem, a czujniki wewnątrz opon umożliwią stałe monitorowanie ciśnienia i temperatury.

Kolejne informacje dotyczące teamów biorących udział w Extreme E na bieżąco dostarczane w trakcie przygotowań do pierwszego sezonu wyścigów.