Czas zaplanować wymianę opon zimowych na letnie

22/04/2020
  • Aby wymiana opon w dobie koronawirusa odbyła się bezpiecznie, należy odpowiednio wcześniej umówić się na wizytę w warsztacie
  • Jeśli zakładasz je samodzielnie, pamiętaj o sprawdzeniu stanu opon i właściwym momencie obrotowym przy dokręcaniu śrub lub nakrętek

Temperatura na zewnątrz stopniowo rośnie, co oznacza, że nadszedł najwyższy czas, aby pomyśleć o oponach letnich. Continental, producent opon premium i firma technologiczna, zaleca stosowanie „zasady siedmiu stopni”: gdy średnia dobowa temperatura na zewnątrz wzrasta do około 7°C, wówczas można wymienić opony zimowe na letnie. Warto jednak pamiętać, że temperatura rano i w nocy może być znacznie niższa niż w dzień. Im wcześniej umówisz się na wizytę u dealera lub w warsztacie, tym większe masz szanse na szybką i wygodną wymianę opon.

Continental zaleca stosowanie „zasady siedmiu stopni”: gdy średnia temperatura na zewnątrz wzrasta do około 7°C, wówczas można wymienić opony zimowe na letnie

Ze względu na zasady bezpieczeństwa wprowadzone w związku z epidemią koronawirusa COVID-19, w serwisach mogą być ustalone ograniczenia co do liczby klientów obsługiwanych jednocześnie. Aby wymiana opon odbyła się sprawnie i bezpiecznie, Continental zaleca umówienie się z wyprzedzeniem na wizytę w warsztacie na konkretną godzinę, aby uniknąć czekania w kolejce. Trzeba także pamiętać, że Ministerstwo Zdrowia wyraziło zgodę na wymianę opon zimowych na letnie wyłącznie przez osoby, które używają samochodów do dojazdów do pracy i zaspokajania bieżących, codziennych potrzeb. Jeżeli więc obecnie nie przemieszczasz się samochodem, w tym z powodu kwarantanny, odłóż wizytę w warsztacie do czasu zakończenia ograniczeń w poruszaniu.

Continental nie zaleca jazdy na oponach zimowych w sezonie letnim. „Jednocześnie ze wzrostem temperatury wydłuża się droga hamowania opon zimowych, a ponadto w letnich warunkach opony zimowe mogą tracić sterowność w zakrętach i szybciej się zużywać” – ostrzega Łukasz Kusiak, menedżer produktu w Continental Opony Polska.

Gdy wymieniamy opony u dealera lub w warsztacie wulkanizacyjnym, możemy być spokojni, ponieważ przed montażem eksperci w serwisie sprawdzą stan naszego ogumienia, prawidłowo zamontują opony letnie i w razie potrzeby zamówią opony na zamianę. Jeżeli nie mamy pewności co do stanu opon letnich, na których jeździliśmy w zeszłym roku, najlepiej poprosić o radę sprzedawcę opon lub pracownika warsztatu. W razie wątpliwości należy także poprosić o ocenę stanu bieżnika i klocków opon, ponieważ podobnie jak ściany boczne, nie powinny one wykazywać żadnych oznak uszkodzenia.

Sprawdzenie opon i doradztwo przy wymianie świadczą bezpłatnie najlepsze warsztaty wulkanizacyjne i serwisy opon, takie jak punkty należące do ogólnopolskiej sieci BestDrive. Jednocześnie działalność serwisów BestDrive jest prowadzona z maksymalnym nastawieniem na bezpieczeństwo i ochronę zdrowia klientów oraz pracowników. Dlatego, na czas epidemii koronawirusa COVID-19, wszystkie serwisy sieci wdrożyły specjalne zasady działania, opracowane na bazie zaleceń Głównego Inspektoratu Sanitarnego, WHO i Ministerstwa Zdrowia. Należą do nich m.in. takie czynności jak praca w maseczkach ochronnych, wietrzenie i dezynfekcja wnętrza pojazdu przed odbiorem przez klienta, przekazywanie kluczyków do auta w wyznaczonym miejscu, zastosowanie rękawiczek ochronnych i płatności bezgotówkowe.

Więcej o zasadach działania sieci BestDrive w zakresie bezpieczeństwa w czasie epidemii koronawirusa COVID-19 można znaleźć na stronie: https://bestdrive.pl/blog/bezpieczenstwo-podczas-pandemii.

Kierowcy nie powinni samodzielnie wymieniać opon bez odpowiednich narzędzi – takich jak klucz dynamometryczny, który jest niezbędny do kontroli dokręcenia śrub lub nakrętek felgi odpowiednim momentem obrotowym. Przed pierwszą wiosenną przejażdżką ważne jest także sprawdzenie ciśnienia w oponach – tylko gdy upewnimy się, że jest odpowiednie, możemy bezpiecznie ruszać w drogę. Wartości te, właściwe dla każdego auta, zmieniają się w zależności od rozmiaru opon i rodzaju felg (stalowych lub ze stopów lekkich). Znajdziesz je na tabliczce znamionowej w wnęce przednich drzwi oraz w instrukcji obsługi samochodu.