Continental projektuje oponę przyszłości

09/04/2020

Conti C.A.R.E. to przełomowe rozwiązanie technologiczne dla mobilnego jutra

Elektryfikacja oraz łączność kół i opon umożliwia optymalizację zużycia paliwa lub energii oraz obniżenie emisji CO2

Warszawa, 9 kwietnia 2020. Continental zaprojektował Conti C.A.R.E., kompleksowy system technologiczny, zastępujący tradycyjną felgę i oponę. Rozwiązanie Conti C.A.R.E.
(z ang. Connected. Autonomous. Reliable. Electrified. – Połączony. Autonomiczny. Niezawodny. Zelektryfikowany.) stanowi odpowiednio zestrojony system łączący technologie obręczy i opon, który daje możliwość zarządzania pożądanymi parametrami podczas jazdy. Dane z systemu
są maksymalnie dostosowane do wymagań elektrycznego i bezzałogowego (zautomatyzowanego) kierowania pojazdem, zarówno w indywidualnych, jak i współdzielonych środkach transportu.
W połączeniu z internetową aplikacją ContiConnect™ Live, Conti C.A.R.E. tworzy elastyczny ekosystem, który umożliwia zarządzanie stanem opon np. dla nowoczesnych flot robo-taksówek, łącząc najlepszą wydajność wraz z optymalizacją kosztów.

Conti C.A.R.E. to to przełomowe rozwiązanie technologiczne dla mobilnego jutra

Conti C.A.R.E. posiada czujniki ContiSense™ wbudowane w konstrukcję opony. Czujniki
te generują i stale analizują dane dotyczące nie tylko temperatury i ciśnienia w oponie, ale także głębokości bieżnika oraz ewentualnych uszkodzeń. Ten system monitoringu w czasie rzeczywistym przekazuje informacje o stanie opon do aplikacji ContiConnect™ Live, pozwalając operatorom flot na efektywne zarządzanie pojazdami.

System monitoringu ContiSense

System monitoringu ContiSense w czasie rzeczywistym przekazuje informacje o stanie opon do aplikacji ContiConnect™ Live, pozwalając operatorom flot na efektywne zarządzanie pojazdami

Felga, która sama pompuje oponę

Nie mniej innowacyjny jest pomysł aktywnej regulacji ciśnienia w oponach, za pomocą pomp odśrodkowych wbudowanych w koła. Gdy pojazd przyspiesza, siła odśrodkowa w obręczy działa na pompę, wytwarzając sprężone powietrze. Ta technologia, nazwana PressureProof, stale utrzymuje ciśnienie w oponach w idealnym zakresie i pomaga osiągnąć trwały spadek emisji COw przypadku aut spalinowych, lub wydłużyć czas pomiędzy ładowaniem w pojazdach elektrycznych. Nadmiar sprężonego powietrza jest magazynowany w zintegrowanym zbiorniku. Technologia PressureBoost wykorzystuje następnie to powietrze do szybkiego dostosowania ciśnienia w oponach do różnych sytuacji podczas jazdy.

Technologia PressureProof

Technologia PressureProof zapewnia aktywną regulację ciśnienia w oponach, za pomocą pomp odśrodkowych wbudowanych w felgi

W ramach koncepcji SilentWheel Continental opracował zmodyfikowaną obręcz koła, która samoczynnie redukuje wibracje wytwarzane podczas jazdy i zapewnia niezrównany komfort prowadzenia. Jazda samochodem wyposażonym w takie felgi to prawdziwa przyjemność.