Continental PremiumContact™ 6 najlepszą oponą letnią w teście AutoBild, z tytułem „Eco-Champion”

10/03/2020
  • Opona letnia Continental wyróżnia się zrównoważonymi osiągami na wysokim poziomie
  • Continental PremiumContact™ 6, jako jedyna opona z 50 testowanych produktów, uzyskała najwyższą ocenę (1+) za przebieg

Continental PremiumContact™ 6 została uznana za najlepszy produktw teście opon letnich, przeprowadzonym przez niemieckie czasopismo AutoBild (numer 10/2020 z 5 marca br, str. 56).Model ten, zaprojektowany w Hanowerze, został także uznany za najbardziej opłacalną oponę i otrzymał tytuł „Eco-Champion”, wygrywając z 49 konkurencyjnymi produktami. W największym na świecie teście opon letnich eksperci przetestowali na samochodzie BMW serii 5 aż 50 modeli opon o rozmiarze 245/45 R18 100Y, pasującym do wielu modeli aut klasy średniej i wyższej.

Testy ogumienia składały się z dwóch etapów: najpierw dziennikarze AutoBild zbadali 50 produktów, zwracając uwagę na drogę hamowania każdej opony na mokrej i suchej nawierzchni asfaltowej. Następnie, dwadzieścia najlepszych opon zakwalifikowano do drugiej rundy, która obejmowała dwanaście procedur testowych na mokrych, jak i suchych drogach. W tym drugim etapie eksperci oceniali m.in. opory toczenia i przebieg opon. „Zrównoważone osiągi na wysokim poziomie. Dynamiczne prowadzenie z precyzyjnym sterowaniem, krótka droga hamowania, bardzo duże przebiegi i wysoka ekonomiczność” – tak AutoBild opisuje mocne strony modelu PremiumContact™ 6. Opona letnia Continental uzyskała ocenę „bardzo dobrą" (1 miejsce) i była jedynym produktem, który otrzymał tytuły „Best-in-Test” (Najlepsza w teście) i „Eco-Champion” (Mistrz ekonomii) dla najbardziej rentownego produktu.

Opona Continental PremiumContact™ 6

Opona Continental PremiumContact™ 6 zapewnia komfort i pełną kontrolę prowadzenia, a także bezpieczeństwo jazdy oraz maksymalne osiągi

Continental PremiumContact™ 6 to opona letnia do samochodów kompaktowych oraz aut klasy średniej i wyższej, która jest produkowana w bardzo szerokiej gamie rozmiarów i dopuszczona do jazdy z prędkością nawet do 300 km.