Continental ogłasza program dobrowolnej wymiany opon do samochodów osobowych

26/11/2021
Continental ogłasza program dobrowolnej wymiany opon do samochodów osobowych

• Program wymiany opon ContiEcoContact 5 w rozmiarze 235/55 R 17 103 H XL
  • Program obejmuje łącznie 67 128 opon wyprodukowanych pomiędzy 40. tygodniem 2015 r. a 2. tygodniem 2021 r.

Continental ogłosił dziś program dobrowolnej wymiany opon obejmujący 67.128 sztuk opon ContiEcoContact 5 do samochodów osobowych w rozmiarze 235/55 R 17 103 H XL. Program został zainicjowany proaktywnie, aby uniknąć potencjalnego zagrożenia kierowców i innych użytkowników dróg. Jest odpowiedzią na trzy incydenty, które miały miejsce. W trzech przypadkach doszło do nagłej utraty powietrza, co jedynie w jednym przypadku doprowadziło do niewielkich szkód materialnych, natomiast we wszystkich przypadkach nie odnotowano żadnych obrażeń ciała.

Jeżeli opony objęte dobrowolnym programem wymiany są używane przez dłuższy lub powtarzający się okres i mają duże obciążenie lub możliwe przeciążenie, w rzadkich przypadkach może dojść do nagłej utraty powietrza. Aktywny monitoring rynku prowadzony przez Continental wykazał występowanie nieprawidłowości tylko w przypadku opon VW Caravelle i Multivan. Natomiast, nie wykryto porównywalnych wzorów usterek w odpowiednich oponach stosowanych w innych typach pojazdów.

Model opony, którego dotyczy akcja, był sprzedawany klientom w różnych krajach, w tym w Austrii, Belgii, Czechach, Danii, Niemczech, Francji, Włoszech, Holandii, Polsce, Portugalii, Szwajcarii, Hiszpanii i Wielkiej Brytanii, w ramach wyposażenia oryginalnego i wymiany. Kampania wymiany jest bezpłatna. Kierowcy, którzy otrzymali te opony jako oryginalne wyposażenie, zostaną o tym poinformowani bezpośrednio przez producenta pojazdu.

Continental rozpoczął powiadamianie odpowiednich władz krajowych 24 listopada 2021 r. i jest w kontakcie z producentami samochodów i dealerami opon w celu zorganizowania i wdrożenia programu wymiany. Osoby poszukujące dodatkowych informacji, w tym instrukcji dotyczących identyfikacji opon dotkniętych problemem oraz lokalnych partnerów kontaktowych, proszone są o odwiedzenie strony internetowej Continental (link).

Oponę Continental, której dotyczy problem, można zidentyfikować w następujący sposób: Linia produktów: ContiEcoContact 5, rozmiar 235/55 R 17 103 H XL
Numery seryjne DOT: CN 7AD72Y 4015 do 0221

Jeśli mają Państwo jakiekolwiek pytania dotyczące programu wymiany, identyfikacji opon, rozliczenia lub potrzebują wsparcia to prosimy o kontakt z działem technicznym Continental.

Dane kontaktowe:
Dział Techniczny Continental Opony Polska Sp. z o.o.
Tel. +48 538-978-650
E-mail: dzial.techniczny@conti.de