Continental i Kordsa wprowadzają na rynek pierwsze serie opon z technologią Cokoon

17/03/2020
  • Pierwsze 250 000 opon z technologią klejenia Cokoon jest w trakcie produkcji; kolejne partie zaplanowano na dalszą część 2020 roku i kolejne lata
  • Ponad 40 podmiotów z branży już wykazało zainteresowanie tą nową technologią typu open source

Continental, firma technologiczna i producent opon klasy premium, oraz Kordsa, międzynarodowy producent tekstylnych materiałów wzmacniających dla przemysłu oponiarskiego, ogłosiły produkcję pierwszej serii 250 000 opon do samochodów osobowych przy wykorzystaniu nowej technologii klejenia. Obaj partnerzy pracują razem nad nową, przyjazną dla środowiska technologią już od 2017 roku.

Różne kolory mogą być stosowane na tekstyliach przy użyciu nowej, przyjaznej dla środowiska technologii Cokoon

Nowa technologia umożliwia klejenie tekstylnych materiałów wzmacniających za pomocą mieszanek gumowych bez użycia rezorcyny i formaldehydu. Tekstylne materiały wzmacniające są szeroko stosowane w produkcji opon, a także w produkcji mechanicznych wyrobów gumowych, takich jak węże i przenośniki taśmowe.

Wiele firm zainteresowało się innowacyjną technologią Cokoon po jej zaprezentowaniu w marcu 2019 roku. Ponad 40 producentów opon, przetwórców i dostawców tekstyliów wyraziło chęć przetestowania innowacyjnego materiału i rozważa dołączenie do grupy licencjonującej; około 20 z nich już otrzymało pierwsze próbki. Wszystkie zainteresowane podmioty mogą dołączyć  do tej grupy i uzyskać bezpłatną licencję, aby przyczynić się do rozwoju tej nowej technologii przyjaznej środowisku. Grupą licencjonującą opiekuje się niezależna kancelaria prawna AdvInno. Zainteresowane firmy mogą znaleźć więcej informacji i odpowiednie kontakty na oficjalnej stronie internetowej www.cokoon.com.

Proces testowania był dużym sukcesem i przerósł nasze oczekiwania. Informacje otrzymane od przedstawicieli branży zachęciły nas do kontynuowania integracji Cokoon z naszymi oponami i do rozpoczęcia produkcji seryjnej pierwszych opon w 2019 roku. Rozszerzenie zastosowania technologii Cokoon w naszej produkcji opon w tym roku i w kolejnych latach jest dla nas priorytetem.

dr Andreas Topp, Wiceprezes ds. Rozwoju Materiałów i Procesów oraz Industrializacji w firmie Continental

Naszym celem jest wdrożenie ekologicznego standardu dla całej branży w zakresie klejenia tekstyliów i gumy przy wykorzystaniu naszej technologii. Zapraszamy wszystkie zainteresowane firmy, aby dołączyły do grupy licencjonującej, uzyskały darmowe licencje i przyczyniły się do rozwoju tej nowej technologii, wprowadzając Cokoon do masowej produkcji.

Devrim Özaydin, Globalny Dyrektor ds. Technologii w firmie Kordsa.

Devrim Özaydin, Globalny Dyrektor ds. Technologii w firmie Kordsa

Ekologiczna technologia klejenia bez użycia rezorcyny i formaldehydu

Cokoon to nazwa nowej technologii klejenia, która jest oferowana producentom opon i ich dostawcom jako rozwiązanie typu open source. Firmy Continental i Kordsa zdecydowały się na rezygnację z pobierania opłat za rozwój technologii lub udzielanie licencji. Partnerzy oczekują, że licencjobiorcy nieodpłatnie udostępnią swoje patenty dotyczące dalszego udoskonalenia tej technologii pozostałym członkom grupy licencjonującej.

Opona Continental z technologią Cokoon - widok z boku

Przed wprowadzeniem technologii Cokoon substancje chemiczne, takie jak rezorcyna i formaldehyd, były niezbędne przy klejeniu tekstylnych materiałów wzmacniających z otaczającą je gumową matrycą. Dzięki technologii Cokoon klejenie tekstyliów z gumą jest teraz możliwe bez stosowania obu tych substancji, a sama technologia nie wymaga żadnych zmian w maszynach używanych do produkcji opon. Więcej szczegółów na stronie www.cokoon.com.