Continental dołącza do inicjatywy RE100

05/06/2020

Warszawa, 5 czerwca 2020. Continental, firma technologiczna i producent opon premium, dołączył do globalnej inicjatywy RE100. Celem projektu RE100 (energia elektryczna ze źródeł odnawialnych), prowadzonego przez The Climate Group we współpracy z CDP, jest promowanie wykorzystania energii elektrycznej pochodzącej ze źródeł odnawialnych (OZE). Obecnie w skład inicjatywy wchodzi ponad 230 wpływowych firm, które zobowiązały się do pozyskiwania 100% energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych najpóźniej do 2050 roku.

W połowie 2019 r. Continental przyjął swoją nową strategię środowiskową, w której zobowiązał się do przejścia na wykorzystanie odnawialnych źródeł energii elektrycznej w globalnej produkcji do końca 2020 roku. Pierwszy krok polega głównie na wykorzystaniu świadectw pochodzenia (tzw. zielonych certyfikatów) dla poświadczenia sposobu i miejsca produkcji energii elektrycznej ze źródeł odnawialnych. Główny nacisk kładzie się tu na energię wiatrową i słoneczną. W roku budżetowym 2019 udział energii elektrycznej, uzyskanej z odnawialnych źródeł, wynosił 5,3% całkowitej ilości energii elektrycznej zakupionej przez koncern.

Wraz z całkowitym przejściem na energię elektryczną pochodzącą ze źródeł odnawialnych, Continental ograniczy emisję dwutlenku węgla (spowodowaną spalaniem w zakładach koncernu i zakupem energii) o około 70%, tym samym znacząco wspierając swój cel, jakim jest osiągnięcie neutralności w zakresie emisji CO2 do końca 2040 roku.