Media Services

Rekord Guinnessa ustanowiony dzięki technologii Continental

27/10/2017
Rekord_Guinnessa_ustanowiony_dzieki_technologii_Continental (1)

Johannes Rydzek ustanowił pierwszy oficjalny Rekord Guinnessa w 50-metrowym podbiegu na szczyt skoczni narciarskiej o nachyleniu 37 stopni. Sześciokrotny mistrz świata w kombinacji norweskiej biegł w butach Adidas z podeszwą wykonaną z gumowej mieszanki opracowanej przez Continental, producenta opon i wiodącego dostawcy rozwiązań dla branży motoryzacyjnej.

Nowy Rekord Guinnessa został ustanowiony podczas ContiGripRun 2017. Johannes Rydzek w zaledwie 27,69 sekund wbiegł na skocznię narciarską im. Heiniego Klopfera w Oberstdorfie. Do prób bicia rekordu stanął także Alexander Schauer, zawodnik uprawiający parkour – uzyskał również dobry wynik, jednak był o 4 sekundy wolniejszy. Cała skocznia została zabezpieczona i specjalnie przygotowana, tak by zagwarantować bezpieczeństwo zawodnikom i poprawność zapisu do rekordu. Konkurenci musieli osiągnąć czas krótszy niż 35 sekund, by mogli zostać wpisani do Księgi Rekordów Guinnessa. Po 4 próbach sędzia Pauline Sapinska z Londynu potwierdziła nowy rekord świata.

Rekord_Guinnessa_ustanowiony_dzieki_technologii_Continental (3)

„Ostatnie dziesięć metrów było niewiarygodnie trudne. Cieszę się, że mogłem polegać na swoich butach, które zapewniły mi maksymalną przyczepność na gładkiej powierzchni skoczni” -  powiedział Johannes Rydzek po zakończeniu biegu.

Pasmo rekordów

„Cieszymy się, że nie tylko nasze opony zimowe biją kolejne rekordy, wygrywają w testach ogumienia i są wysoko oceniane przez klientów. Także buty Adidas z podeszwą wykonaną z gumowej mieszanki opracowanej przez Continental odnoszą spektakularne sukcesy i przyczyniają się do bicia kolejnych rekordów świata” – powiedział dr Konstantin Efimov z działu rozwoju materiałów i procesów w Continental.

Rekord_Guinnessa_ustanowiony_dzieki_technologii_Continental (4)

Continental od 2011 roku prowadzi intensywne badania nad specjalnymi mieszankami gumowymi stosowanymi w butach sportowych Adidas. Efektem tej współpracy jest obuwie, które zapewnia coraz lepszą przyczepność na różnych nawierzchniach, jest przystosowane do ekstremalnych warunków, odciąża i chroni stawy, a także przyczyniają się do bicia rekordów sportowych. W latach 2012-2014 trzy światowe rekordy w maratonach zostały wybiegane na podeszwach niemieckiego producenta opon.

Relacja z wydarzenia jest dostępna na: https://www.facebook.com/Continental/videos/10154817312220894

Ewa Ostapczuk-Wasilewska

Media & Communications Manager