Media Services

Program dobrowolnej wymiany opon Continental

21/09/2017

Continental ogłosił dziś rozpoczęcie prewencyjnego programu dobrowolnej, bezpłatnej wymiany opon PremiumContact 6 w rozmiarze 245/45 R18 Y XL. Akcja dotyczy ogumienia, które w 2016 i 2017 roku w liczbie 4260 sztuk trafiło na europejski rynek oraz do Turcji i Rosji.

Bezpłatna wymiana to efekt ustaleń ekspertów z Continental, którzy wykryli, że podczas produkcji jednego z modeli opon zastosowano niezgodny ze specyfikacją skład materiałów. W efekcie czego, na powierzchni bieżników opon PremiumContact 6 w rozmiarze 245/45 R18 Y XL, istnieje ryzyko pojawienia się nierówności, które mogą mieć wpływ na osiągi oraz na pogorszenie właściwości jezdnych. Mimo, że dotychczas nie otrzymano żadnych niepokojących zgłoszeń, Continental w trosce o bezpieczeństwo kierowców i innych uczestników ruchu, zdecydował o nieodpłatnej wymianie wadliwego ogumienia.

Uczestnicy akcji prewencyjnej

Kierowcy samochodów wyposażonych w opony PremiumContact 6 w pierwszej kolejności powinni potwierdzić rozmiar opon - 245/45 R18 Y XL, a następnie sprawdzić numery seryjne DOT. Cztery ostatnie cyfry DOT określają okres produkcji (tydzień/rok). Wadliwe opony, które wyprodukowano w 50 tygodniu 2016 roku oraz w 16 tygodniu 2017 roku mają numery seryjne:

·         DOT 6G8U D6R9 5016

·         DOT 6G8U D6R9 1617

Program wymiany nie dotyczy pozostałych rozmiarów i modeli oraz opon Continental wyprodukowanych w innych okresach.

Producent powiadamianie odpowiednich władz państwowych rozpoczął w dniu 14 września 2017 roku, a w ramach wdrożenia programu dobrowolnej wymiany jest w stałym kontakcie ze sprzedawcami opon. Więcej informacji, w tym instrukcje jak zidentyfikować wadliwe opony oraz dane kontaktowe do lokalnego partnera, klienci mogą otrzymać w Dziale Customer Service firmy Continental Opony Polska pod numerem tel. 22 577 13 00, adresem e-mail: dzial.techniczny@conti.de oraz na stronie: www.continental-tires.com/exchange.

Informacje prasowe