Media Services

Program dobrowolnej wymiany opon do samochodów dostawczych i VAN-ów Semperit

30/10/2017

Semperit ogłosił dziś rozpoczęcie programu dobrowolnej wymiany opon Semperit VAN – GRIP 2 w rozmiarze 215/65 R16C. Akcja dotyczy ogumienia, które w liczbie 1182 sztuk trafiło do klientów w Niemczech, Francji, Polsce i na Węgrzech.

Profilaktyczny program dobrowolnej wymiany opon to efekt ustaleń ekspertów, którzy wykryli, że podczas produkcji jednego z modeli opon Semperit zastosowano niezgodny ze specyfikacją składnik mieszanki gumowej. W efekcie czego może nastąpić odwarstwienie się bieżnika. Mogłoby to spowodować utratę materiału bieżnikowego o potencjalnie negatywnym wpływie na prowadzenie pojazdu. Mimo, że dotychczas nie otrzymano żadnych niepokojących zgłoszeń, Semperit w trosce o bezpieczeństwo kierowców i innych uczestników ruchu, zdecydował o nieodpłatnej wymianie wadliwego ogumienia.

Uczestnicy wymiany prewencyjnej

Kierowcy samochodów wyposażonych w opony Semperit VAN – GRIP 2 w pierwszej kolejności powinni potwierdzić rozmiar opon – 215/65 R16C, a następnie sprawdzić numery seryjne DOT. Wadliwe opony mają oznaczenia:

• DOT 6GOL JC8F 1417
  • DOT 6GOL JC8F 1517

Program wymiany nie dotyczy pozostałych rozmiarów i modeli oraz opon Semperit wyprodukowanych w innych okresach.

Firma Continental, do której należy spółka Semperit, rozpoczęła powiadamianie odpowiednich władz państwowych w dniu 26 października  2017 roku, a w ramach wdrożenia programu dobrowolnej wymiany jest w stałym kontakcie ze sprzedawcami opon.

Więcej informacji, w tym instrukcje jak zidentyfikować wadliwe opony oraz dane kontaktowe do lokalnego partnera, klienci mogą otrzymać w Dziale Customer Service firmy Continental Opony Polska pod numerem tel. 22 577 13 00, adresem e-mail: dzial.techniczny@conti.de oraz na stronie: www.semperit.com/exchange.

Ewa Ostapczuk-Wasilewska

Media & Communications Manager