Media Services

PremiumContact 6 – nowy wymiar komfortu od Continental

21/03/2017

Continental, wiodący dostawca rozwiązań dla branży motoryzacyjnej, wprowadził do oferty letnią oponę PremiumContact 6 przeznaczoną do samochodów osobowych. Nowy model zapewnia komfort i pełną kontrolę prowadzenia, a także bezpieczeństwo jazdy oraz maksymalne osiągi. Opona jest dostępna w 46 rozmiarach, do felg o średnicach od 16 do 21 cali.

Nowa PremiumContact 6 z powodzeniem wypełnia lukę pomiędzy ogumieniem do samochodów sportowych a oponami do aut klasy średniej i luksusowych. Podczas projektowania tego modelu inżynierowie Continental skoncentrowali się przede wszystkim na stworzeniu ogumienia, które zagwarantuje bezpieczeństwo bez kompromisów i pewność prowadzenia w całym cyklu życia opony, a także nada sportowy charakter każdemu pojazdowi. Model stopniowo będzie zastępował docenione przez kierowców i ekspertów opony ContiPremiumContact 5 oraz ContiSportContact 5.

Wyświetlacz_Continental

Niemiecka technologia

Dzięki innowacyjnej mieszance siliki i rewolucyjnej technologii bieżnika nowa letnia opona Continental zapewnia lepsze właściwości prowadzenia, a także zmniejszoną emisję hałasu (redukcja o 1 dB). Dzięki zastosowaniu nowej mieszanki zawierającej łańcuchy polimerów, które zapewniają lepszy kontakt ogumienia z nawierzchnią oraz wyższą trwałość bieżnika, przebieg został wydłużony o ponad 15 procent. Jednocześnie PremiumContact 6 gwarantuje doskonały poziom bezpieczeństwa potwierdzony kategorią “A” w hamowaniu na mokrej nawierzchni – dla wszystkich rozmiarów, we wszystkich segmentach pojazdów.

Ponadto, PremiumContact 6 zapewnia jakość prowadzenia zarezerwowaną do tej pory wyłącznie dla samochodów sportowych. Aby to osiągnąć wykorzystano sprawdzoną konstrukcję barku, która została zastosowana w oponie sportowej SportContact 6, i połączono ją z asymetrycznym bieżnikiem z zaawansowanym systemem makro bloków. Nowa opona wyraźnie przewyższa swoje poprzedniczki - ContiPremiumContact 5 oraz ContiSportContact 5 - pod względem bezpieczeństwa, komfortu i jakości prowadzenia, a także oporów toczenia oraz przebiegu.

Pierwsze sukcesy

Najlepszym potwierdzeniem doskonałej jakości i właściwości tego modelu jest uznanie ekspertów. Nowa letnia opona PremiumContact 6, mimo iż trafiła na rynek dopiero na początku 2017 roku, już zwyciężyła w teście opon przeprowadzonym przez niemiecki magazyn motoryzacyjny Auto Bild. Spośród 52 testowanych modeli w rozmiarze 225/50 R17, ogumienie Continental uzyskało najlepsze wyniki w hamowaniu zarówno na mokrej, jak i suchej nawierzchni.

Ewa Ostapczuk-Wasilewska

Media & Communications Manager