Media Services

Continental członkiem Stowarzyszenia Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego

04/04/2017

Continental Opony Polska dołączył do grona partnerów biznesowych prężnie funkcjonującego Stowarzyszenia, które działa na rzecz poprawy bezpieczeństwa ruchu drogowego oraz zmniejszenia liczby ofiar wypadków drogowych w Polsce.

Continental, wiodący dostawca rozwiązań dla branży motoryzacyjnej, od wielu lat realizuje własną Wizję Zero, która zakłada całkowite wyeliminowanie poszkodowanych, ofiar śmiertelnych i wypadków drogowych. Koncern projektuje oraz wdraża technologie i rozwiązania, które przyczyniają się do poprawy bezpieczeństwa na drogach. Ponadto wspiera liczne projekty edukacyjne i niezależne organizacje. Przykładem takiej inicjatywy realizowanej w Polsce jest przystąpienie do Stowarzyszenia Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego.

„Przystąpienie do Stowarzyszenia to dla nas cenna przestrzeń, która z jednej strony pozwoli nam dzielić się wiedzą i doświadczeniem w zakresie najnowszych technologii podnoszących bezpieczeństwo, a z drugiej da nam większe szanse na efektywne współdziałanie z różnymi instytucjami, organizacjami oraz firmami w celu zmniejszenia liczby wypadków drogowych i ich ofiar w Polsce” – powiedział Dariusz Wójcik, Dyrektor Generalny Continental Opony Polska.

Partnerstwo_dla_Bezpieczenstwa_Drogowego

O Stowarzyszeniu

Stowarzyszenie Partnerstwo dla Bezpieczeństwa Drogowego powstało w 2000 roku przy Krajowej Radzie Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego w Ministerstwie Transportu. Od 2007 roku jest niezależną instytucją skupiającą przedstawicieli biznesu, rządu oraz organizacji pozarządowych. Członkowie Partnerstwa chcą wspólnie pracować i przyczyniać się do zmniejszania liczby zabitych i rannych na polskich drogach. Partnerstwo jest członkiem Global Road Safety Partnership (GRSP) w Genewie, tj. międzynarodowej organizacji pracującej na rzecz trwałego ograniczenia liczby wypadków drogowych w krajach przechodzących proces transformacji. W Polsce Partnerstwu patronują Krajowa Rada Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego oraz Bank Światowy.

Ewa Ostapczuk-Wasilewska

Media & Communications Manager