Media Services

Nowa opona Continental gwiazdą testów opon zimowych

07/11/2016

Nowa opona zimowa WinterContact™ TS 860, mimo iż trafiła na rynek zaledwie przed kilkoma miesiącami, zwyciężyła aż w czterech prestiżowych testach opon zimowych przeprowadzonych przez najbardziej liczące się czasopisma motoryzacyjne w Europie. Zajęła najwyższą pozycję w zestawieniach przygotowanych przez redakcje Auto Zeitung, Auto Bild oraz polskie magazyny Auto Moto i Motor.

Aby ułatwić wybór najlepszej opony – czyli takiej, która zagwarantuje bezpieczeństwo oraz zapewni komfort jazdy przy zmiennej i wymagającej pogodzie – redakcje poddały ocenie właściwości opon w różnych warunkach panujących zimą na drogach. W testach oceniano opony zimowe w jednym z popularniejszych rozmiarów 205/55 R16, które są montowane w takich modelach samochodów jak: Volkswagen Golf, Ford Focus, Opel Astra czy Skoda Fabia.

Zwycięzca jest tylko jeden

Wyniki testów opon zimowych nie pozostawiają złudzeń – tegoroczna zima należy do nowej opony Continental WinterContact™ TS 860. Zdeklasowała rywali i zwyciężyła znaczną przewagą punktową nad pozostałymi 13 modelami w Teście Opon Zimowych 2016, przeprowadzonym przez Auto Zeitung. Jej zalety docenili również eksperci niemieckiego magazynu motoryzacyjnego Auto Bild, którzy oceniali aż 50 modeli opon! Co najważniejsze, nowa opona Continental nie tylko zwyciężyła w teście, ale także została uznana za najbardziej ekologiczną oponę i otrzymała tytuł "eco-Meister". Również miesięcznik Auto Moto wspólnie z niemiecką organizacją nadzoru technicznego (GTÜ), po wnikliwym przebadaniu 14 modeli w 18 dyscyplinach i przejechaniu 2.000 kilometrów, przyznał laur zwycięstwa zimówce Continental. Continental WinterContact™ TS 860 zajęła także pierwsze miejsce w rankingu opracowanym przez tygodnik Motor, który jako jedyny w Polsce, od kilkunastu lat, przeprowadza własne, niezależne testy opon. Spośród 7 badanych modeli zimówka Continental wykazała się największą wszechstronnością i zapewniła perfekcyjne prowadzenie na mokrej nawierzchni.

WinterContact™ TS 860

Opony Continental – eksperci od zimy

WinterContact™ TS 860 to nowa opona zimowa klasy premium do samochodów kompaktowych i średniej wielkości. Została zaprojektowana z myślą o kierowcach, którzy poruszają się swoimi samochodami po drogach Europy Środkowej i Zachodniej – czyli tam, gdzie zimy są zazwyczaj mroźne oraz wilgotne, a częste deszcze i niskie temperatury tworzą ryzyko występowania gołoledzi. Właśnie dlatego celem inżynierów z Continental stało się zaprojektowanie opony, która zapewni maksymalne bezpieczeństwo w zmiennych, zimowych warunkach pogodowych. WinterContact™ TS 860, dzięki udoskonalonej mieszance gumowej oraz nowej strukturze i technologii bieżnika, zapewnia o 5% lepsze osiągi na mokrych jezdniach oraz o 4% krótszą drogę hamowania na oblodzonych drogach. Ponadto, opona zapewnia lepszą przyczepność na śniegu i stabilność prowadzenia w warunkach zimowych.

Testy opon przeprowadzane przez niezależnych ekspertów są dla kierowców cenną informacją czego mogą oczekiwać od opon i jaki model powinni wybrać, by bezpiecznie pokonać zaśnieżone, oblodzone czy pełne pośniegowego błota drogi. Jesteśmy dumni, że tegorocznej zimy nie będą mieli problemu z wyborem, bo nasza najnowsza opona okazała się bezkonkurencyjna.” – powiedziała Ewa Ostapczuk-Wasilewska,
Media & Communication Manager, Continental Opony Polska

Informacje prasowe