Media Services

Hiszpania Mistrzem Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej!

17/07/2017

W weekend 15 – 16 lipca na murawie Stadionu Miejskiego Legii Warszawa młodzi piłkarze z całego świata walczyli o tytuł Mistrza Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej. Po zaciętej walce Hiszpanie pokonali Rosję z wynikiem 3:0. Po raz kolejny na podium stanęli Polacy.

Tegoroczna, jubileuszowa edycja Turnieju zgromadziła kilka tysięcy kibiców i fanów piłki nożnej, którzy przybyli na Stadion Miejski Legii Warszawa, by obserwować zmagania 22 zespołów z 2 kontynentów. W tym roku na murawę wbiegli młodzi zawodnicy z drużyn reprezentujących kraje europejskie (m.in. Niemcy, Francja, Estonia, Litwa, Węgry, Serbia, Słowenia, Irlandia, Holandia, Rosja, Hiszpania) i azjatyckie (m.in. Japonia, Jordania, Tajlandia, Wietnam, Palestyna).

Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej to największe wydarzenie sportowe dla wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych z całego świata. Organizatorem rozgrywek jest Stowarzyszenie „Nadzieja na Mundial”. Głównym sponsorem, od pierwszej edycji wydarzenia, jest Continental Opony Polska.

Partnerstwo_dla_Bezpieczenstwa_Drogowego

Dwa dni piłkarskich emocji

W sobotę, 15 lipca rozegrano mecze fazy grupowej. W niedzielę do walki o Tytuł Mistrza Świata stanęły drużyny z Polski, Litwy, Rosji, Holandii, Węgier, Serbii, Hiszpanii i Francji. W finałowym starciu, reprezentacja Hiszpanii pokonała zespół z Rosji 3:0. Brązowy medal trafił w ręce drużyny z Polski, która pokonała Holendrów w rzutach karnych 3:2.

– Gratulujemy drużynie Hiszpanii, która zdobyła tytuł Mistrza Świata 2017, a także wszystkim zawodnikom, którzy wzięli udział w tegorocznej edycji Turnieju! Dzieci dzielnie walczyły – nie tylko o Puchar Mistrza Świata, ale przede wszystkim o swoje marzenia. Wierzymy, że odniesione przez nich sukcesy będą świetną motywacją do dalszego rozwijania swoich sportowych pasji. Jesteśmy dumni, że jako Continental Opony Polska już po raz piąty mieliśmy szansę wspierać Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej - powiedziała Ewa Ostapczuk-Wasilewska, Event, Media & Communication Manager Continental Opony Polska.

Atrakcje dla całej rodziny

Poza emocjonującą rywalizacją o tytuł najlepszej na świecie dziecięcej drużyny futbolowej, na młodych piłkarzy i fanów piłki nożnej czekało znacznie więcej atrakcji! Turniejowi towarzyszyła sportowa edycja Warszawskiego Targu Śniadaniowego, na którym można było skosztować potraw typowych dla krajów biorących udział w Mistrzostwach. Organizatorzy zadbali również o zabawy z nagrodami dla najmłodszych kibiców. Kulminacją atrakcji był mecz Gwiazd: Telewizja vs Internet. Na murawie pojawi się nie tylko znani aktorzy, dziennikarze, youtuberzy, ale także legendy polskiej i światowej piłki, m.in. Dariusz Dziekanowski, Jacek Krzynówek, Tomasz Kłos i Radosław Gilewicz, a także Paolo Futre (A.C. Milan), John Collins (Celtic), Rui Barros (Juventus F.C), Frank Verlaat (Ajax Amsterdam), Siergiej Alejnikow (Juventus F.C).

Podczas Mistrzostw na zawodników czekało jeszcze jedno wyzwanie – specjalna konkurencja ContiTest, przygotowana przez sponsora głównego wydarzenia Continental Opony Polska. Jej uczestnicy musieli wykazać się celnością, trafiając do ustawionej na boisku bramki przez zawieszone na niej, na różnej wysokości opony Continental.

W czasie V Mistrzostw Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej na trybunach panowała fantastyczna atmosfera. Kolejne piłkarskie emocje – VI Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej - już za rok!

Informacje prasowe