Media Services

Dzieci z Domów Dziecka zawalczą o Mistrzostwo Świata!

29/06/2017

Już 16 lipca, w niedzielę, 24 drużyny z 3 kontynentów staną do walki o tytuł Mistrza Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej. Piątej edycji Turnieju towarzyszyć będzie mnóstwo atrakcji. Jedną z nich jest Targ Śniadaniowy, podczas którego będzie można spróbować przeróżnych przysmaków. Mistrzostwa Świata oraz Targ odbędą się na Stadionie Miejskim Legii Warszawa im. Marszałka Józefa Piłsudskiego.

Dwa wydarzenia, na które warto się wybrać w weekend

Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej to nie tylko sportowe emocje i kibicowanie, ale przede wszystkim doskonała zabawa na świeżym powietrzu, w gronie rodziny i najbliższych. W niedzielę, 16 lipca Turniejowi towarzyszyć będzie Targ Śniadaniowy, który wystartuje o godzinie 10:00. Oficjalne otwarcie części sportowej na płycie głównej Stadionu Legii Warszawa odbędzie się o 11:00. Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Partnerstwo_dla_Bezpieczenstwa_Drogowego

Dzieciaki z całego świata w Warszawie

W tegorocznych Mistrzostwach Świata Dzieci z Domów Dziecka wezmą udział zespoły m.in. z Japonii, Estonii, Węgier, Tajlandii, Wietnamu, Serbii, Holandii, Rosji, Hiszpanii, Jordanii, Słowenii, Litwy, Irlandii, Niemiec i Francji. W turnieju wystąpi także zespół w biało-czerwonych barwach – do polskiej reprezentacji powołani zostali najlepsi zawodnicy VIII Mistrzostw Polski Dzieci z Domów Dziecka, które odbyły się w kwietniu b.r. w Warszawie.

Mistrzostwa pełne atrakcji

Poza emocjonującą rywalizacją o tytuł najlepszej na świecie dziecięcej drużyny futbolowej, na fanów piłki nożnej czeka znacznie więcej atrakcji! Kibice będą mieli okazję obejrzeć mecz pokazowy gwiazdy telewizji vs. gwiazdy Internetu. Na murawie pojawią się m.in. Tomasz Oświeciński, Jacek Rozenek, Leszek Stanek, Andrzej Andrzejewski, Magic of Y, Nexos, Junajted czy AdBuster. W meczu wezmą udział także legendy polskiej i światowej piłki - Dariusz Dziekanowski, Jacek Krzynówek, Tomasz Kłos, Radosław Gilewicz, Rui Barros (Juventus F.C), Frank Verlaat (Ajax Amsterdam) czy John Collins (Celtic). Ponadto, każdy zawodnik będzie miał okazję sprawdzić swoje możliwości w specjalnej konkurencji – ContiTest – przygotowanej zarówno dla strzelców, jak i bramkarzy. Jej uczestnicy będą musieli wykazać się celnością i trafić do opony Continental zawieszonej w bramce.

Wsparcie Continental

Continental Opony Polska jest sponsorem głównym Mistrzostw Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej od pierwszej edycji turnieju. Ponadto od 2011 jest także głównym sponsorem lokalnych rozgrywek – Mistrzostw Polski i wspiera najlepsze drużyny piłkarskie złożone z wychowanków placówek opiekuńczych z całej Polski. W tym roku wszyscy zawodnicy biorący udział w VIII Mistrzostwach Polski otrzymali nagrodę specjalną od Continental – wyjazd i bilet na mecze rozgrywane w ramach Mistrzostw Europy UEFA dla zawodników poniżej 21 roku życia, które odbywają się w dniach 16–30 czerwca 2017
w pięciu miastach w Polsce.

Ewa Ostapczuk-Wasilewska

Media & Communications Manager