Dobrowolny program wymiany opon

29/11/2018
  • Program wymiany dla opony Continental WinterContact TS 860 w rozmiarze 195/65 R 15 91 T
  • Program pokrywa ok. 8357 opon wyprodukowanych w 41 tygodniu 2018 roku

29-ego listopada 2018 roku firma Continental ogłosiła dobrowolny program wymiany opon, który obejmuje ok. 8357 sztuk opon marki Continental WinterContact TS 860 w rozmiarze 195/65 R 15 91 T.

Ze względu na nieodpowiednią mieszankę bieżnika, w oponie istnieje ryzyko wystąpienia separacji bieżnika, która może prowadzić do częściowej jego utraty, a tym samym mieć niegatywny wpływ na prowadzenie pojazdu. Jak do tej pory, firma Continental nie odnotowała żadnych przypadków uszkodzenia mienia, czy ciała związanych z tym zdarzeniem. Niemniej jednak program wymiany został zainicjowany, by przeciwdziałać potencjalnemu ryzyku dla kierowców oraz innych uczestników ruchu. Opony podlegającej dobrowolnej wymianie zostały wprowadzone do obrotu w Niemczech, Holandii, Polsce i Rumunii.

Identyfikacja opony Continental podlegającej wymianie:

Linia produktowa:

Continental WinterContact TS 860, rozmiar 195/65 R 15 91 T

Numer DOT:

DOT 6GAE D29W 4118

Cztery ostatnie cyfry numeru DOT wskazują na datę produkcji opon (tydzień/rok). Opony zostaną wymienione na nowe bez dodatkowych kosztów. Żadne inne rozmiary, linie produktowe, czy daty produkcji nie podlegają dobrowolnej wymianie i nie posiadają wad.

Continental poinformował odpowiednie organy państwowe w dniu 29 listopada oraz jest w stałym kontakcie z partnerami oponiarskimi celem prawidłowej organizacji i bezproblemowego przeprowadzenia procesu wymiany opon. W razie jakichkolwiek dodatkowych informacji zapraszamy do kontaktu z lokalnym partnerem serwisowym.