Continental Opony Polska w nowej siedzibie

18/10/2018

Continental Opony Polska, oddział koncernu Continental, światowego producenta opon i wiodącego dostawcy rozwiązań dla motoryzacji, zmienił lokalizację biura. Firma przeniosła się z Alei Krakowskiej 2A do kompleksu biurowego Business Garden Warszawa, zlokalizowanego przy ul. Żwirki i Wigury 16C. W nowym biurze o powierzchni 1566 metrów kwadratowych przygotowano ponad 120 stanowisk pracy dla obecnych pracowników oraz kilka nowoczesnych i przestronnych sal konferencyjnych.

Miejsce pracy to znacznie więcej niż nieruchomość i znajdujące się w niej meble czy warunki, w jakich pracują ludzie. To także zastosowane technologie czy nowoczesne systemy informatyczne, które wspierają realizację celów biznesowych oraz efektywne zarządzenie zespołami. Szczególnie, że jak pokazują badania Citrix (Citrix Workplace of the future) – w 2020 roku blisko 1/3 pracowników nie będzie pracowała w firmie, lecz poza nią – od domu przez siedziby klientów i kawiarnie na lotniskach i pociągach kończąc. Dlatego w Continental Opony Polska, po 18 latach zmieniając siedzibę spółki, biorąc pod uwagę prognozy rynkowe mocno zwracano uwagę także na oczekiwania pracowników firmy.

„Pracownicy wyraźnie wskazywali, że oczekują nowego miejsca pracy, które odpowiada obecnym i przyszłym wyzwaniom. Zmiana biura to ważny krok w rozwoju naszej firmy na drodze do wsparcia efektywności naszych pracowników, doceniania pracy zespołowej, jak i indywidualnej a także optymalizacji kosztów biurowych. To nie tylko nowa lokalizacja, ale przede wszystkim nowe podejście do tego, w jaki sposób ludzie ze sobą współpracują.” - powiedział Dariusz Wójcik, Dyrektor Generalny Continental Opony Polska

Business Garden Warszawa

Nowoczesna przestrzeń i większy komfort pracy

Pracownicy Continental Opony Polska zostali włączeni w cały proces aranżacji nowego biura. Zanim ruszyły prace wykończeniowe, zespół projektowy zaprosił poszczególne działy firmy do podzielenia się swoimi pomysłami i inspiracjami dotyczącymi przyszłego miejsca pracy. Na kolejnych etapach pracownicy mieli wpływ na wybór mebli biurowych czy nadanie nazw salom konferencyjnym.

„Dzięki temu, że wszyscy chętnie zaangażowali się w proces powstawania nowego biura
i przeprowadzki, powstało wyjątkowe miejsce pracy.” – powiedziała Anna Podrażka, HR Manager Continental Opony Polska. „Nowa siedziba to obok profesjonalnej strefy konferencyjnej więcej nieformalnej przestrzeni sprzyjających pracy kreatywnej. To także dostęp do bogatej oferty usług dostępnych na terenie kompleksu biurowego Business Garden Warszawa tj. przychodnia 24/h, bank, restauracja, pralnia, punkt kurierski, infrastruktura rowerowa, a nawet myjnia samochodowa” – dodała Anna Podrażka.