Media Services

Continental oficjalnym partnerem Tour de France

07/12/2017
tour-de-france-logo

Continental, producent opon i wiodący dostawca rozwiązań dla motoryzacji, z początkiem 2018 roku zostanie oficjalnym partnerem Tour de France. Umowę sponsorską oficjalnie podpisali Christian Prudhomme, Dyrektor Generalny Tour de France oraz Nikolai Setzer, członek Zarządu Continental AG. Kontrakt będzie obowiązywał przez najbliższe pięć lat.

Continental_oficjalnym_partnerem_Tour_de_France

Na mocy zawartej umowy, wszystkie pojazdy wspierające wyścig Tour de France, czyli samochody osobowe, furgonetki oraz motocykle, zostaną wyposażone w opony Continental.

„Jest to bardzo ważny krok w historii Continental. Wsparcie jednego z najważniejszych wyścigów kolarskich na świecie wynika z naszego zaangażowania w projektowanie oraz produkcję zaawansowanych technologicznie opon dla rowerów szosowych – czyli takich, które są wykorzystywane podczas Tour de France. Jesteśmy dumni, że będziemy mogli dzielić się naszym doświadczeniem oraz być częścią tego wyjątkowego wydarzenia o międzynarodowej randze, które wymaga najwyższego poziomu bezpieczeństwa” -powiedział Nikolai Setzer, podczas uroczystego podpisania umowy w Paryżu.

Continental_oficjalnym_partnerem_Tour_de_France_1

„To zaszczyt móc powitać Continental, spółkę o międzynarodowej renomie, posiadającą ponad 145 lat doświadczenia w branży oponiarskiej, jako nowego partnera Tour de France. Zaangażowanie Amaury Sport Organisation w kwestię bezpieczeństwa wyścigów kolarskich, w połączeniu z badaniami Continental prowadzonymi w celu projektowania coraz bardziej wydajnych oraz zaawansowanych opon, stanowi potwierdzenie wartości i logiki stojącej za tą współpracą. Opona jest w końcu jedynym punktem stykania się pojazdu z drogą. Jest zatem kluczowym elementem w tym sporcie” – dodał Christian Prudhomme.

Continental posiada wieloletnie doświadczenie w projektowaniu i produkcji zaawansowanych technologicznie opon rowerowych wykorzystywanych w wyścigach kolarskich. W ostatnim sezonie dziewięć profesjonalnych zespołów ścigało się w Tour de France na oponach Continental, w tym drużyna Team Sky, do której należy Chris Froome, czterokrotny zwycięzca wyścigu.

Informacje prasowe