Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

W Clinton (st. Missisipi) powstanie fabryka opon Continental

09/02/2016

W Clinton (st. Missisipi) powstanie fabryka opon Continental

Warszawa, 9 lutego 2016 – Continental wybrał nową lokalizację na budowę fabryki opon do aut użytkowych na rynek północnoamerykański. Ta długoterminowa inwestycja, o łącznej wartości 1,4 miliarda dolarów amerykańskich, jest elementem strategii Continental skoncentrowanej na budowaniu przewagi technologicznej koncernu. W obiekcie zostanie zatrudnionych blisko 2.500 pracowników.

Continental, wiodący dostawca rozwiązań motoryzacyjnych, zdecydował się na budowę fabryki w stanie Missisipi, w pobliżu miasta Clinton, w Stanach Zjednoczonych, aby w pełni wykorzystać rosnący potencjał rynku opon użytkowych w Ameryce Północnej. Spółka Continental Tire the Americas, LLC (CTA), podpisała umowę z władzami stanu na zakup gruntu pod budowę fabryki opon, na mocy której zobowiązała się do realizacji długoterminowej inwestycji, o łącznej wartości ok. 1,4 miliarda USD, w której – z chwilą osiągnięcia przez zakład pełnej mocy produkcyjnej w następnej dekadzie – zatrudnienie znajdzie aż 2500 osób. Choć nie podano jeszcze oficjalnej daty rozpoczęcia budowy, to firma, wychodząc naprzeciw potrzebom rynku, planuje wmurować kamień węgielny pod budowę w ciągu najbliższych kilkunastu miesięcy. Produkcja opon do samochodów użytkowych ma się ruszyć pod koniec 2019 roku.

„Ten projekt jest częścią naszej globalnej strategii rozwoju. Nowa fabryka to pierwszy krok firmy na drodze do dalszego rozwoju naszej działalności w segmencie ogumienia
do pojazdów użytkowych w Ameryce Północnej", podsumował Nikolai Setzer, Członek Zarządu Continental i Szef Dywizji Opon. „Będzie to już druga inwestycja w Stanach Zjednoczonych w ciągu zaledwie pięciu lat.  Naszym celem jest stworzenie silnych, trwałych i przyszłościowych relacji biznesowych”.

Przez ostatnie pięć lat biznes Continental na rynkach obu Ameryk rozwijał się znacznie powyżej średnich wskaźników rynkowych.

„Stale obserwujemy zainteresowanie Klientów naszymi oponami do pojazdów użytkowych" podkreślił dr Andreas Esser, Wiceprezes Wykonawczy i Szef Działu Opon
do Pojazdów Użytkowych w firmie Continental
. „Zarówno w segmencie nowych opon do autobusów i pojazdów ciężarowych, jak i opon bieżnikowanych popyt przewyższa nasze możliwości produkcyjne na obu kontynentach.”

„Przez ostatnich kilka lat cały zespół intensywnie pracował nad zapewnieniem flotom pojazdów użytkowych produktów i usług najwyższej jakości oraz obniżeniem kosztów operacyjnych ich funkcjonowania" – podsumował Paul Williams, Wiceprezes Wykonawczy Działu Opon do Pojazdów Użytkowych w firmie Continental na teren obu Ameryk. „W rezultacie nadal odnotowujemy stabilny wzrost biznesu i rosnące zapotrzebowanie na opony do pojazdów użytkowych. Inwestycja w nową fabrykę pozwoli nam zwiększenie naszej konkurencyjności i realizację naszej strategii wzrostu. Władze stanu Missisipi stworzyły nam bardzo sprzyjające środowisko do rozwoju biznesu. Przekazany grunt spełnia wszystkie nasze potrzeby w zakresie planowanego wzrostu, zarówno w najbliższej przyszłości, jak i w perspektywie długoterminowej.”

Continental, międzynarodowy dostawca motoryzacyjny i producent opon, posiada obecnie dziesięć fabryk produkujących opony do pojazdów ciężarowych i autobusów na całym świecie. Poza USA, Dział Opon Continental ostatnio rozpoczął ekspansję w Rosji, Chinach i Europie, aby jeszcze lepiej zaspokajać światowy popyt w długofalowej perspektywie.

Continental rozpocznie zagospodarowanie działki w 2016 roku, a sama budowa fabryki rozpocznie się w roku 2018. Działka ma ponad 400 hektarów i zarówno pod kątem powierzchni, jak i lokalizacji doskonale nadaje się pod stworzenie fabryki opon przewidzianej do stopniowej rozbudowy.

Marcin Cywiński

Marketing Manager CVT