Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Nowa funkcja systemu ContiPressureCheck™

23/09/2014

Trzecia generacja opon Continental do transportu towarów

• Rodzina produktów Conti EcoPlus do użytkowania na autostradach
  • Conti Hybrid na potrzeby transportu regionalnego
  • Conti Scandinavia do użytkowania w trudnych warunkach zimowych
  • ContiRe – bieżnikowane opony premium

Podczas 65. Międzynarodowych Targów Pojazdów Użytkowych IAA w Hanowerze, firma Continental zaprezentowała nową generację opon dedykowanych samochodom ciężarowym. Continental przedstawił opony trzeciej generacji na oś kierowaną, oś napędową oraz opony naczepowe do transportu towarów.

Nowe serie opon trzeciej generacji do transportu towarów to: Conti Hybrid, Conti EcoPlus i Conti Scandinavia. Inżynierowie Continental zoptymalizowali konstrukcję i mieszankę gumową bieżników, konstrukcję opasania, karkasów i stopki wszystkich opon trzeciej generacji. W przypadku niektórych rodzajów opon, np. linii Conti EcoPlus, pozwoliło to obniżyć opory toczenia poniżej 4 kg na tonę, przesuwając je do klasy efektywności energetycznej A, według unijnej klasyfikacji opon.

„Poprzez systematyczne projektowanie nowych serii opon do pojazdów użytkowych, firma Continental wyznacza standardy w segmencie opon premium. Już dziś nasza oferta opon tej klasy w transporcie towarowym i pasażerskim, należy do najnowocześniejszych i najbardziej ekonomicznych. Nowe opony ograniczają zużycie paliwa, nadają się do bieżnikowania i utrzymują koszty zarządzania ogumieniem na rozsądnym poziomie” - powiedział Constantin Batsch, dyrektor ds. części zamiennych w dziale opon ciężarowych w regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód, Afryka).

Bogata gama opon Conti Hybrid

Opony Conti Hybrid zostały przeznaczone do użytku zarówno na drogach regionalnych, jak i krajowych. Konstruktorzy z firmy Continental przeprojektowali bieżnik opony i skład mieszanki. W rezultacie otrzymano produkt o znakomitych właściwościach na mokrej nawierzchni i podczas hamowania, a także o niskich oporach toczenia i wysokiej żywotności mierzonej przebiegiem.

Na targach firma Continental zaprezentowała 22,5-calową uniwersalną oponę zaprojektowaną specjalnie do zastosowania w pojazdach użytkowych. Niedawno na rynek wprowadzono także opony Conti Hybrid HS3 na oś kierowaną. Ponadto, w 2015 r. na rynku pojawią się opony Conti Hybrid HD3 na oś napędzaną oraz Conti Hybrid HT3 do przyczep i naczep.

Conti Hybrid dla transportu regionalnego

19,5-calowe opony Conti Hybrid HS3 i Conti Hybrid HD3 zostały stworzone dla segmentu pojazdów o masie całkowitej od 12 ton. Dzięki dużej rezerwie przeciążeniowej nowe opony przenoszą zarówno wyższą masę własną nowoczesnych pojazdów spełniających normę Euro 6, jak i różny ładunek, typowy dla transportu regionalnego. W tym samym rozmiarze dostępna jest także opona Conti Hybrid HT3 i przeznaczona do użytku w naczepach w transporcie regionalnym. Opony, które skonstruowano z myślą o specyficznych właściwościach naczep wytrzymują silne ruchy obrotowe w wąskich miejscach rozładunku spotykanych w transporcie dystrybucyjnym. Nadają się one również do podwozi pojazdów z kontenerami zwrotnymi lub z sektora wywozu śmieci.

Conti Hybrid dla lekkich pojazdów użytkowych

Opony Conti Hybrid LS3 na oś kierowaną i Conti Hybrid LD3 na oś napędzaną stosowane są w lekkich pojazdach użytkowych o dopuszczalnej masie całkowitej 12 ton i w rozmiarze 17,5 cala. Zakres zastosowania obejmuje klasyczną dystrybucję, usługi komunalne i ruch dalekobieżny po autostradach i drogach ekspresowych. Nowe opony premium stawiają czoła różnym wyzwaniom w ruchu regionalnym z pomocą licznych innowacji, takich jak nowy, dwuwarstwowy bieżnik typu „cap-base”. Wraz z wysoką rzeźbą bieżnika i specjalnie opracowaną mieszanką gumową opony te zapewniają długi okres eksploatacji. Opony Conti Hybrid sprawdzają się jako ogumienie uniwersalne w segmencie premium i występują w rozmiarach 17,5 cala, 19,5 cala oraz 22,5 cala. Opony na oś kierowaną z nowej serii Conti Hybrid mają etykietę M+S, a opony na oś napędzaną — homologację M+S oraz symbol płatka śniegu na tle gór (3PMSF).

Marcin Cywiński

Marketing Manager CVT