Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Nowe trendy w dziale opon do pojazdów użytkowych Continental

23/09/2014

Nowe trendy w dziale opon do pojazdów użytkowych Continental

Podczas konferencji prasowej na Międzynarodowych Targach Pojazdów Użytkowych (IAA) w Hanowerze Continental zaprezentował najnowsze trendy w swoim dziale opon do pojazdów użytkowych.

Firma Continental realizuje swoją strategię wzrostu sprzedaży opon do pojazdów użytkowych. To właśnie w tym segmencie działa 20 z 28 jednostek organizacyjnych Continental.

„Jako producent opon z segmentu premium i największy dostawca elektroniki w branży motoryzacyjnej jesteśmy doskonale przygotowani do opracowywania zintegrowanych rozwiązań dla naszych klientów z branży transportowej” - powiedział Nikolai Setzer, członek zarządu firmy Continental odpowiedzialny za Dział Opon.

Michael Ruf, który kieruje jednostką pojazdów użytkowych i rynku wtórnego firmy Continental, podkreślił znaczenie inteligentnych pojazdów użytkowych dla transportu towarów i osób: „Oferujemy produkty, usługi i inteligentne rozwiązania, które usprawniają działalność naszych klientów. Przykładem jest nowatorski system kamer ProViu Mirror, który jest rewolucyjną alternatywą dla lusterek zewnętrznych”.

Trzecia generacja opon Continental

Wydajność i najniższe ogólne koszty jazdy dla flot stały za ofensywą produktową, którą firma Continental rozpoczęła w 2013 roku. W 2014 r. Continental kontynuuje wprowadzanie opon trzeciej generacji w ważnym segmencie transportu towarów. Constantin Batsch, odpowiedzialny za opony ciężarowe i autobusowe w regionie EMEA (Europa, Bliski Wschód, Afryka), podkreślił, że wprowadzając opony trzeciej generacji firma Continental podniosła poprzeczkę: „Pomimo konieczności spełnienia licznych wymogów udało nam się znacznie skrócić czas wprowadzania pomysłów na rynek. W ten sposób w rekordowym czasie zdołaliśmy zaprezentować naszą jak dotąd najszerszą ofertę produktów”.

Szczególne potrzeby flot transportowych

W fazie opracowywania nowej generacji opon szczególny nacisk położono na specyficzne potrzeby branży transportowej. Opony ciężarowe trzeciej generacji, system monitorowania ciśnienia w oponach ContiPressureCheck do samochodów ciężarowych i przyczep, a także usługi flotowe Conti360°, pozwalają operatorom flot uzyskać najniższe koszty prowadzenia działalności w branży transportowej.

Od 25 września do 2 października odwiedzający targi IAA w Hanowerze mogą zapoznać się z ofertą produktów Continental do pojazdów użytkowych na stoisku A06/B11 w hali wystawienniczej 17.

Marcin Cywiński

Marketing Manager CVT