Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Continental z nowym pojazdem pokazowym

10/09/2014

Continental z nowym pojazdem pokazowym

Continental, międzynarodowy producent ogumienia i dostawca dla branży motoryzacyjnej, przedstawił nowy pojazd demonstracyjny, służący do prezentacji opon do pojazdów użytkowych oraz przeprowadzania szkoleń produktowych.

Van pokazowy firmy Continental Opony Polska został zaprojektowany w sposób przemyślany, sby służyć do kompleksowej prezentacji bogatego portfolio Continental oraz organizowania szkoleń.

„Pojazd pokazowy będzie umożliwiał obecnym i potencjalnym klientom w Polsce oraz krajach nadbałtyckich, poznanie oferty przygotowanej przez dział opon użytkowych Continental. Dzięki temu, na szeroką skalę, nasi odbiorcy będą mieli okazję dowiedzieć się więcej o naszych najnowszych produktach oraz przekonać się, jak proste i niezwykle pomocne rozwiązania oferujemy” – mówi Marcin Cywiński z Continental Opony Polska.

Mobilna przestrzeń Continental

Na pokładzie samochodu demonstracyjnego wyeksponowano cztery duże opony ciężarowe, m.in. najnowsze generacje produktów Conti EcoPlus czy Conti Hybrid. Ponadto, nad każdą z opon umieszczony jest mały wyświetlacz LCD, na którym prezentowane są ogólne informacje na temat opony oraz jej specyfikacja techniczna. Do dyspozycji jest także 45-calowy telewizor z matrycą dotykową, na którego ekranie wyświetlane są interaktywne prezentacje oraz filmy i zdjęcia, prezentujące ofertę firmy Continental. Na ścianach pojazdu zamontowane zostały wymienne tablice informacyjne, których zawartość – w zależności od prezentacji lub szkolenia – może być dowolnie zmieniana. Dodatkowo, cała powierzchnia ekspozycyjna jest klimatyzowana.

ContiPressureCheck™ na pokładzie

W pojeździe pokazowym Continental zamontowano demonstrację systemu monitorowania ciśnienia i temperatury – ContiPressureCheck™. System ten umożliwia monitorowanie stanu opon w czasie rzeczywistym oraz natychmiastową reakcję, jeżeli wartość ciśnienia spadnie poniżej określonego poziomu lub nagły wzrost temperatury może doprowadzić do wzrostu ciśnienia, a co za tym idzie uszkodzenia opony i otaczających ją elementów składowych pojazdu. To bardzo istotne wskaźniki, ponieważ kontrola i utrzymywanie właściwego ciśnienia i temperatury w oponach ma znaczący wpływ na ograniczanie zużycia paliwa oraz pomaga firmom we właściwym zarządzaniu ogumieniem posiadanej floty.

Wyposażenie od Continental

Samochód pokazowy umożliwia nie tylko ekspozycję najnowszych produktów oponiarskich, ale również prezentację kompetencji Continental, jako dostawcy podzespołów dla przemysłu motoryzacyjnego. W pojeździe znalazły się paski i przewody gumowe od ContiTech, systemy elektroniczne od Continental Automotive, oraz sprawdzone i wytrzymałe opony do pojazdów dostawczych ContiVancoContact 2 od Continental Tires. Zabudowę wykonała firma Elcamp z Karczewa.

Unikalny design nadwozia

Pojazdem bazowym, który posłużył do indywidualnej aranżacji przez Continental jest Mercedes-Benz Sprinter CDI 313 Furgon, o specyfikacji silnika spełniającej europejską normę ekologiczną emisji spalin EURO6.Continental zaprojektował również specjalną stylizację nadwozia pojazdu. Na masce oraz na boku czarno-pomarańczowego vana została umieszczona nazwa Continental. Z tyłu, na drzwiach prowadzących do powierzchni ekspozycyjnej, znajduje się logotyp firmy, tak zwany „quality stamp”. Zindywidualizowany charakter nadwozia podkreślają także tablice rejestracyjne „W1 Conti”.

To nie pierwszy van pokazowy w historii polskiego oddziału Continental. W 2009 roku producent miał w swojej flocie podobny pojazd, przy okazji premiery linii opon ciężarowych Continental GENERACJI 2, a wcześniej wykorzystywano pojazdy tej samej marki do promocji opon specjalistycznych.

W najbliższym czasie pojazd pokazowy Continental będzie można zobaczyć m.in. podczas wydarzenia Mercedes Road Show w takich lokalizacjach jak: Mercedes-Benz Sosnowiec(13.09), Sobiesław Zasada Automotive w Modlniczce k/Krakowa (14.09), Mirosław Wróbel Sp. z o.o. w Pietrzykowicach k. Opola (27.09), w ASO Mercedes-Benz Jan Kosmowski w Krakowie (28.09), Mercedes-Benz Warszawa Sp. z o.o. (04.10.), na targach Transexpo w Kielcach (08-10.10), oraz u klientów flotowych i w warsztatach oponiarskich w całej Polsce.

Marcin Cywiński

Marketing Manager CVT