Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Continental z nagrodą Trailer Innovation 2015

08/10/2014

Continental z nagrodą Trailer Innovation 2015

Podczas 65. Międzynarodowych Targów Pojazdów Użytkowych IAA  w Hanowerze zostały ogłoszone wyniki konkursu Trailer Innovation. Firma Continental zajęła drugie miejsce w kategorii „Ochrona środowiska” za oponę naczepową Conti Eco EcoPlus HT3.

141008_Continental_z_nagroda_Trailer_Innovation_2015

Konkurs Trailer Innovation wyróżnia produkty i rozwiązania w sektorze naczep i zabudowy do pojazdów ciężarowych. Nagroda jest przyznawana co dwa lata przez jedenaście renomowanych europejskich czasopism transportowych oraz niemieckie Stowarzyszenie Przemysłu Motoryzacyjnego VDA. W tym roku jedna z nagród została przyznana dla opony naczepowej Conti EcoPlus HT3.

Dr Marko Multhaupt, dyrektor sprzedaży i marketingu w dziale opon autobusowych i ciężarowych na Niemcy, Austrię i Szwajcarię, postrzega nagrodę dla Continental jako wyróżnienie i potwierdzenie słuszności strategii obranej przez Continental w odniesieniu do rozwoju rodziny opon Conti EcoPlus.

„Linia opon Conti EcoPlus została zaprojektowana pod kątem zapewnienia najwyższej wydajności paliwowej i długiego okresu eksploatacji. W zestawie ciągnika z naczepą, około 60% oporów toczenia przypada na opony naczepy, dlatego ich optymalizacja pod tym kątem zapewnia przewoźnikowi dużą korzyść ekonomiczną. W porównaniu z poprzednim modelem opory toczenia opony Conti EcoPlus HT3 ograniczono o 26%” – podkreślił dr Marko Multhaupt.

Marcin Cywiński

Marketing Manager CVT