Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

Continental pomaga zaoszczędzić paliwo – finał „Beat the Best”

05/05/2016

Firmy transportowe z trzech europejskich krajów uczestniczyły w konkursie „Beat the Best”, który udowodnił, że opony Continental trzeciej generacji minimalizują zużycie paliwa, a tym samym generują realne oszczędności przedsiębiorstw flotowych.

Finał_Beat_the_best_05_05_2016

Opony klasy premium firmy Continental nie tylko zapewniają wysokie przebiegi i niezawodną skuteczność hamowania, ale pozwalają również wygenerować realne oszczędności na zakupie paliwa. Potwierdza to niedawno zakończony konkurs „Beat the Best” w którym uczestnicy mogli sprawdzić ekonomiczną wydajność opon Continental w porównaniu z innymi markami premium. Rezultaty mówią same za siebie – przez okres sześciu miesięcy zwycięzca konkursu w Niemczech zaoszczędził 3,85 litra na dystansie 100 kilometrów, natomiast zdobywca pierwszego miejsca w Czechach osiągnął oszczędność 2,55 litra.

W tegorocznej edycji, łącznie 40 firm transportowych z trzech państw europejskich miało szansę przekonać się o skuteczności opon klasy premium Continental w swoich własnych flotach.

W Niemczech zwycięzcą konkursu została firma transportowa Franz-Peter Vendel GmbH & Co. KG, której kierowca Johannes Jeub uzyskał oszczędność paliwa na poziomie 3,85 litra na 100 kilometrów. Drugie miejsce zajął Thomas Moser z Gotthold Haller Spedition, który osiągnął wynik 2,3 litra paliwa. Na trzeciej pozycji uplasował się Thomas Stohrer z tej samej firmy – jego wynik to 2,16 litra na 100km.

Finał_Beat_the_best_05_05_2016

Triumfatorem konkursu na obszarze Czech oraz Słowacji został Petr Němeček, któremu udało się na oponach Continental uzyskać wynik 2,55 litra na 100 kilometrów. Bardzo podobny wynik osiągnął Zdenek Lousek z czeskiej firmy transportowej Roline, który uzyskał 2,42 litra paliwa oszczędności. Trzecie miejsce zajął Jozef Molobicky, kierowca ze słowackiej firmy Comextrans, który otrzymał wynik 2,3 litra na dystansie 100 km.

Konkurs „Beat the Best” jest organizowany przez firmę Continental od 2008 r. i obejmuje kilka etapów. Najpierw kierowca lub menedżer floty z firmy transportowej biorącej udział w konkursie musi przedstawić dokumentację za zużycie paliwa na przestrzeni sześciu miesięcy na oponach już zamontowanych w pojeździe. Następnie, po wymianie ogumienia na opony Continental trzeciej generacji, firma monitoruje zużycie paliwa przez kolejne sześć miesięcy, a wyniki są porównywalne z tymi zarejestrowanymi wcześniej.

Przy 2,55 i 3,85 litra oleju napędowego na dystansie 100 kilometrów i rocznym przebiegu 120 000 kilometrów, zwycięskie firmy transportowe uzyskały oszczędności ok. 3000 EUR i 5000 EUR na pojazd. Podstawą tej kalkulacji są obowiązujące w czasie trwania konkursu ceny oleju napędowego: ok. 0,92 EUR w Czechach i 1,10 EUR w Niemczech.

Marcin Cywiński

Marketing Manager CVT