Opony do pojazdów ciężarowych i autobusów

08/09/2015

W dniach 6-9 października 2015 roku w Monachium odbędą się jedne
z najważniejszych targów międzynarodowych sektora lotniskowego inter airport Europe. Continental, jeden z wiodących globalnych dostawców dla branży motoryzacyjnej, zaprezentuje, poza nowymi modelami opon, rozwiązania z dziedziny telematyki obejmujące ContiPressureCheck™ i ContiFlexBox, zaawansowane systemy poprawiające wydajność flot, dzięki efektywnemu zbieraniu, gromadzeniu oraz przetwarzaniu danych na temat opony i pojazdu. Odwiedzający targi znajdą firmę Continental na stoisku 1442 w hali B5.

Continental na targach inter airport Europe

Reprezentowany przez swoje dwa działy, Continental Commercial Specialty Tires (CST) i Continental Truck Tires, niemiecki producent opon premium firma Continental będzie tam jednym z wystawców, prezentując szeroką gamę opon do obsługi naziemnej w międzynarodowych centrach transportu lotniczego. Na swoim stoisku te dwa działy pokażą opony do pojazdów wykorzystywanych do przewozu pasażerów oraz do obsługi samolotów. Ponadto zaprezentują nowe rozwiązanie z dziedziny telematyki ContiFlexBox dla opon specjalistycznych, jak również sprawdzony w praktyce system monitorowania ciśnienia w oponach ContiPressureCheck™ do samochodów specjalistycznych i użytkowych. Te dwa innowacyjne produkty w znacznym stopniu przyczyniają się do poprawy wydajności i bezpieczeństwa flot pojazdów do obsługi naziemnej.

Continental na targach inter airport Europe

Artur Skorupa, BU Commercial Specialty Tires Manager CST Department w Continental Opony Polska, wyjaśnia: „W związku ze wzrostem liczby pasażerów i wielkości przewozów towarowych w logistyce lotniskowej kluczowymi czynnikami są szybkość, wydajność oraz ograniczenie przestojów. Nasze innowacyjne produkty z dziedziny opon i telematyki stanowią dla menedżerów flot w obsłudze naziemnej spersonalizowane rozwiązania, które spełniają wysokie wymogi firm z sektora lotniskowego”.

Firma Continental CST zaprezentuje także nową oponę do wózków towarowych i bagażowych. Bliższe informacje dotyczące produktu zostaną ogłoszone na początku targów inter airport Europe. Dział Continental Truck Tires zaprezentuje oponę Conti Urban HA3 275/70 R 22.5 na wszystkie osie do autobusów, a także oponę na oś napędową Conti Hybrid HD3 315/80 R 22.5 do samochodów ciężarowych charakteryzującą się dużymi przebiegami, która może być używana również w samochodach cysternach.

Continental na targach inter airport Europe

Opony do niemal każdego typu pojazdów

Continental oferuje międzynarodowym liniom lotniczym i lotniskom pełną gamę opon do obsługi naziemnej realizowanej za pomocą transporterów kontenerowych, wózków serwisowych, ciągników specjalistycznych lub autobusów do transportu pasażerów, w tym opony przemysłowe, opony do samochodów osobowych i ciężarowych, a także opony MTP. Oferta firmy dotycząca ogumienia specjalistycznego obejmuje oponę pełną Continental CS20, która od pierwszego półrocza 2015 roku jest dostępna w nowych rozmiarach 6.00-9, 7.00-12 i 7.50-15. Taka opona idealnie nadaje się do użytku w ciągnikach. Dzięki innowacyjnej konstrukcji w kształcie podwójnej litery L oraz zaokrąglonemu konturowi rowków zapewnia ona doskonałą trakcję i zdolność do samooczyszczania się. Zamknięte barki znacznie ograniczają wibracje w porównaniu z wersjami zawierającymi klocki bieżnika, co skutkuje cichszą oraz płynniejszą jazdą. Dzięki zamkniętej konstrukcji ścian bocznych ograniczono pęknięcia i ząbkowanie.

W postaci modelu Conti Urban HA3 275/70 R 22.5 dział Continental Truck Tires prezentuje specjalną oponę, którą można montować na wszystkie osie autobusów używanych na lotniskach do transportu pasażerów pomiędzy terminalem i samolotem. Ta opona gwarantuje doskonałe prowadzenie i przyczepność nawet na mokrej nawierzchni, a tym samym komfort i bezpieczeństwo pasażerów. Jest ona także dostępna jako opona zimowa Scandinavia.

Continental na targach inter airport Europe

Ponadto dział Continental Truck Tires zaprezentuje oponę Conti Hybrid HD3 315/80 R 22.5, która może być używana również jako niezawodna opona na oś napędową w samochodach cysternach. Opona ta oferuje wysokie przebiegi i szczególnie dobrą trakcję, również podczas przyspieszania i hamowania na mokrej nawierzchni. Posiada ona zarówno etykietę M+S (ang. Mud + Snow), jak i symbol 3PMSF (ang. Three Peak Mountain Snow Flake).

Lepsza efektywność zarządzania flotą dzięki rozwiązaniom ContiFlexBox i ContiPressureCheck™

Oprócz opon pełnych Continental CST pokaże nowe rozwiązanie z dziedziny telematyki ContiFlexBox, które opracowano z myślą o użytku w pojazdach z ogumieniem pneumatycznym. Stanowi ono uzupełnienie popularnego systemu monitorowania ciśnienia w oponach ContiPressureCheck™, zbierając i udostępniając dane dotyczące opon i pojazdu oraz przesyłając je na centralny serwer. Zamontowane w kabinie kierowcy uzupełnia ono system monitorowania ciśnienia w oponach ContiPressureCheck™, który wykorzystuje czujniki w oponach do automatycznego pomiaru ciśnienia i temperatury opon. Co więcej sygnał GPS w ContiFlexBox umożliwia mierzenie innych danych pojazdu, np. czasu pracy i aktualnej lokalizacji. Zgromadzone informacje pozwolą kierownikom flot także na minimalizowanie ryzyka uszkodzenia opon oraz ograniczenie czasu przestoju czy kosztów regularnej czasochłonnej konserwacji. Umożliwia to poprawę efektywności flot poprzez ograniczenie kosztów operacyjnych oraz obniżenie wpływu na środowisko dzięki niższej emisji dwutlenku węgla i wydłużeniu okresu eksploatacji opon. Obie technologie można wykorzystać w niemal wszystkich pojazdach obsługi naziemnej. System zawierający zarówno ContiFlexBox, jak i ContiPressureCheck™ będzie dostępny od 2016 roku.

Marcin Cywiński

Marketing Manager CVT