Opony specjalnego przeznaczenia

New content item

Continental pokaże swoje opony i rozwiązania z zakresu telematyki na targach Inter-Airport Europe 2015

08/09/2015
  • Uwaga skierowana na ofertę produktów Continental do obsługi naziemnej na lotniskach
  • Wyższa wydajność flot dzięki rozwiązaniom ContiFlexBox i ContiPressureCheck™
  • Premiera nowej opony do logistyki na płycie lotniska na początku targów

Pobierz tę informację prasową jako dokument programu Word
Pobierz tę informację prasową jako dokument w formacie PDF

Hanower, 8 września 2015 r. Od 6 do 9 października Monachium będzie gościć Inter-Airport Europe, czołową międzynarodową imprezę targową dla sektora lotniskowego. Poprzez wspólny udział dwóch pionów swojej działalności — Continental Commercial Specialty Tires (CST) i Continental Truck Tires — niemiecki producent opon klasy premium Continental zaznaczy swoją obecność jako wystawca, prezentując szeroką gamę opon do obsługi naziemnej w międzynarodowych węzłach transportu lotniczego. Na swoim stoisku oba piony zaprezentują opony do pojazdów używanych w obsłudze pasażerów i samolotów. Ponadto przedstawią nowe rozwiązanie z zakresu telematyki ContiFlexBox do opon specjalistycznych, a także sprawdzony w praktyce system monitorowania ciśnienia w ogumieniu ContiPressureCheck™ do pojazdów specjalistycznych i dostawczych. Te dwa innowacyjne produkty wnoszą istotny wkład w poprawę wydajności i bezpieczeństwa flot pojazdów w operacjach obsługi naziemnej. Goście targów znajdą firmę Continental na stoisku 1442 w hali B5.

Julian Alexander, kierownik ds. transportu materiałów w dziale Continental CST, wyjaśnia: „z uwagi na rosnącą liczbę pasażerów i ilość przewożonych towarów, prędkość, wydajność oraz minimalny czas przestojów stają się kluczowymi czynnikami w logistyce lotniskowej. Dzięki naszym innowacyjnym produktom oponiarskim i telematycznym oferujemy kierownikom flot w obsłudze naziemnej spersonalizowane rozwiązania, które spełniają wysokie wymogi spółek działających w sektorze portów lotniczych”.

Continental CST zaprezentuje także nową oponę do wózków towarowych i bagażowych. Bliższe informacje na temat tego produktu zostaną ogłoszone na początku targów Inter-Airport Europe.

Dział Continental Truck Tires zaprezentuje model Conti Urban HA3 275/70 R 22.5 jako oponę na wszystkie osie do autobusów, a także model na oś napędzaną Conti Hybrid HD3 315/80 R 22.5, oponę ciężarową o wysokich przebiegach, którą można także używać w cysternach drogowych.

Opony do niemal każdego typu pojazdu

Firma Continental oferuje międzynarodowym liniom lotniczym i lotniskom pełną gamę ogumienia do obsługi naziemnej, w tym opony przemysłowe, osobowe, ciężarowe, a także MTP do platform kontenerowych, ciężarowych samochodów serwisowych, holowników lub autobusów do przewozu pasażerów. Oferta ogumienia specjalistycznego firmy obejmuje oponę pełną Continental CS20, która od pierwszej połowy 2015 roku jest dostępna w nowych rozmiarach 6.00-9, 7.00-12 i 7.50-15. Ta opona pełna idealnie nadaje się do użytku w ciągnikach. Dzięki swojej innowacyjnej konstrukcji w kształcie podwójnej litery L oraz zaokrąglonym krawędziom rowków oferuje doskonałą trakcję i dobre właściwości samooczyszczania się. Zamknięta konstrukcja barków znacznie ogranicza wibracje w stosunku do wariantów z klockami, czego efektem jest cichsza i bardziej komfortowa jazda. Zredukowano powstawanie pęknięć i nierównomierne zużywanie się dzięki zamkniętej konstrukcji ściany bocznej.

FOT_Conti_CS20_TireSize_7-00-12_HighRes

Opona pełna Continental CS20 oferowana w nowych rozmiarach 6.00-9, 7.00-12 i 7.50-15 idealnie nadaje się do użytku w ciągnikach na lotniskach.

Continental Truck Tires prezentuje model Conti Urban HA3 275/70 R 22.5, specjalną oponę, którą można zamontować na wszystkich osiach autobusów wykorzystywanych na lotniskach do przewozu pasażerów pomiędzy terminalem i samolotem. Ta opona gwarantuje znakomite prowadzenie i doskonałą przyczepność nawet na mokrej nawierzchni, zapewniając pasażerom komfort i bezpieczeństwo. Jest ona dostępna także jako opona zimowa Scandinavia.

Ponadto dział Continental Truck Tires prezentuje niezawodną oponę ciężarową Conti Hybrid HD3 315/80 R 22.5, którą można używać na osi napędzanej w cysternach drogowych. Opona oferuje wysokie przebiegi i wyjątkowo dobrą trakcję, także podczas przyspieszania i hamowania na mokrej nawierzchni. Posiada zarówno etykietę Mud + Snow (M+S), jak i symbol płatka śniegu na tle gór (3PMSF).

FOT_Conti-Urban_HA3_275-70R22

Opona autobusowa Conti Urban HA3 275/70 R 22.5 gwarantuje wysokie przebiegi i najwyższy poziom bezpieczeństwa jazdy przez cały rok.

FOT_Conti-Hybrid_HD3_315_80_22

Opona ciężarowa Conti Hybrid HD3 315/80 R 22.5 oferuje wyjątkowo duże przebiegi i może być używana na osi napędzanej w cysternach drogowych.

Wyższa wydajność zarządzania flotami dzięki rozwiązaniom ContiFlexBox i ContiPressureCheck™

Poza oponami pełnymi Continental CST zaprezentuje nowe rozwiązanie z zakresu telematyki ContiFlexBox, które jest przeznaczone do użytku w pojazdach z oponami pneumatycznymi. Uzupełni ono popularny system monitorowania ciśnienia w ogumieniu ContiPressureCheck™, gromadząc i wprowadzając dane dotyczące opon i pojazdów oraz przesyłając je do centralnego serwera. Po zamontowaniu w kabinie kierowcy pojazdu uzupełnia ono system monitorowania ciśnienia w ogumieniu ContiPressureCheck™, który wykorzystuje czujniki w oponach do automatycznego pomiaru ciśnienia i temperatury opon. Ponadto sygnał GPS w ContiFlexBox umożliwia pomiar dodatkowych danych dotyczących pojazdu, np. czasu pracy czy aktualnej lokalizacji. Zebrane informacje pozwalają kierownikom flot ograniczyć ryzyko uszkodzenia opon i wystąpienia przestojów oraz zredukować nakłady na regularną, czasochłonną konserwację. W ten sposób można zwiększyć wydajność floty, ograniczając koszty operacyjne i wpływ na środowisko dzięki niższej emisji CO2 i dłuższemu okresowi eksploatacji opon. Obie technologie można wykorzystywać w niemal wszystkich pojazdach do obsługi naziemnej. Ten mieszany system, składający się z układów ContiFlexBox i ContiPressureCheck™, będzie dostępny od 2016 roku.

FOT_Continental CST_Telematik-Loesung_ContiFlexBox_HighRes

Rozwiązanie z zakresu telematyki, składające się z systemów ContiPressureCheck™ i ContiFlexBox, pozwala zwiększyć efektywność zarządzania flotami poprzez gromadzenie, udostępnianie i przesyłanie danych dotyczących opon i pojazdu.

Ute Weiss
Ute Weiß