Opony specjalnego przeznaczenia

New content item

Continental CST przedstawia nowe rozwiązanie z zakresu telematyki: ContiFlexBox

09/06/2015
  • Aby uświetnić rozpoczęcie targów TOC Europe 2015 w Rotterdamie firma Continental prezentuje rozwiązanie ContiFlexBox
  • Nowe rozwiązanie z zakresu telematyki uzupełni system monitorowania ciśnienia w ogumieniu ContiPressureCheck™
  • System telematyczny zwiększa bezpieczeństwo i wydajność flot pojazdów portowych

Pobierz pakiet materiałów dla prasy o targach TOC tutaj

Rotterdam/Hanower, 9 czerwca 2015 r. Na początku tegorocznych targów TOC Europe dział Continental Commercial Specialty Tires (CST) przedstawi nowe rozwiązanie telematyczne: ContiFlexBox. Uzupełnia ono popularny system monitorowania ciśnienia w ogumieniu ContiPressureCheck™, gromadząc i wprowadzając dane dotyczące opon i pojazdów oraz przesyłając je do centralnego serwera. Ta nowość poszerza kompleksową ofertę produktów firmy Continental o rozwiązanie z zakresu telematyki do efektywnego zarządzania flotami pojazdów. ContiFlexBox będzie można zastosować w pojazdach wykorzystywanych w wielu różnych branżach przemysłu. Nowy system telematyczny oferuje wiele korzyści, w tym ograniczenie kosztownych uszkodzeń opon czy pojazdów, zwłaszcza dla operatorów portów, w których krótki czasu załadunku i przestojów odgrywa ważną rolę. Ten mieszany system, składający się z układów ContiFlexBox i ContiPressureCheck™, będzie dostępny od 2016 roku.

20150609continental CST_Telematik-Loesung_ContiFlexBox

The new telematics system comprising of the ContiFlexBox and ContiPressureCheck™: collecting, making available and forwarding tire- and vehicle-referenced data for efficient fleet management.

„Telematyka zaliczana jest do czynników wzrostu w logistyce portowej. Efektywne analizowanie i wykorzystywanie danych pozwala operatorom flot optymalizować procesy i redukować koszty operacyjne”, wyjaśnia Julian Alexander, kierownik ds. transportu materiałów w dziale Continental CST. „Dzięki naszemu nowemu pakietowi zawierającemu rozwiązania ContiFlexBox i ContiPressureCheck™ zaoferujemy naszym klientom spersonalizowany system, który optymalnie łączy pomiar danych o oponach z możliwościami telematycznymi oraz idealnie uzupełnia naszą wyjątkową ofertę opon portowych”.

ContiFlexBox: inteligentne rozwiązanie dla każdej floty pojazdów

System ContiFlexBox jest montowany w kabinie kierowcy i uruchamiany poprzez zapłon silnika. System monitorowania ciśnienia w ogumieniu ContiPressureCheck™ zapewnia automatyczne gromadzenie danych o ciśnieniu i temperaturze opon za pomocą znajdujących się w nich czujników. Sygnał GPS w ContiFlexBox umożliwia pomiar dodatkowych danych dotyczących pojazdu, np. czasu pracy czy aktualnej lokalizacji. Za pośrednictwem sieci WLAN, technologii Bluetooth lub GSM wszystkie informacje można przesłać do centralnego serwera do analizy i edycji. Menedżerowie flot mogą następnie wykorzystać zebrane dane pojazdu w celu podniesienia wydajności zarządzania flotą. Dane przechowywane w systemie są chronione przy użyciu indywidualnych praw dostępu.

Continental CST ContiFlexBox

In the shape of the ContiFlexBox, Continental CST unveils a new telematics solution for efficient management of fleets in ports and other industrial sectors.

Efficient fleet management

Od pojedynczego pojazdu po całą flotę: dzięki temu nowego rozwiązaniu z zakresu telematyki kierownicy flot, kierowcy i brygady konserwacyjne nieustannie otrzymują odpowiednie dane dotyczące opon i pojazdu. Przewidziane będzie także przesyłanie danych do przenośnych urządzeń końcowych, np. tabletów czy telefonów komórkowych. Pozwoli to kierowcom, technikom i kierownikom flot otrzymywać ostrzeżenia w postaci wiadomości SMS lub e-mail w razie konieczności korekty ciśnienia powietrza. Ogranicza to czas przestojów, gdyż zmniejszone zostaje ryzyko uszkodzenia opony oraz nakład pracy związanej z regularną i czasochłonną konserwacją. W efekcie operatorzy flot mogą podnieść wydajność swoich parków samochodowych i znacząco zmniejszyć koszty operacyjne. Jednocześnie zminimalizowany zostaje wpływ na środowisko dzięki spadkowi emisji CO2 i wydłużeniu użytecznego okresu eksploatacji. Inną zaletą nowego systemu telematyki obejmującego rozwiązania ContiFlexBlox i ContiPressureCheck™ jest prosta procedura instalacji przeprowadzanej przez zespół doświadczonych techników, co zapewnia szybkie wdrożenie i ograniczony czas przestoju w codziennej pracy. Ponadto system monitorowania ciśnienia w ogumieniu jest kompatybilny z oponami bezdętkowymi wszystkich producentów i przeznaczony do pojazdów każdej wielkości, co czyni go wyjątkowo uniwersalnym — ta druga cecha charakteryzuje także system ContiFlexBox.

Ute Weiss
Ute Weiß