Media Services

Polska Wicemistrzem Świata w Piłce Nożnej!

14/06/2015

Polska Wicemistrzem Świata w Piłce Nożnej!

Warszawa, 14 czerwca 2015 – Na stadionie Miejskim Legii w Warszawie, już po raz trzeci rozegrane zostały Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej. Polska, po wyrównanej walce, została srebrnym medalistą rozgrywek!

III Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej – największa tego typuimpreza piłkarska na świecie – zgromadziła tysiące kibiców i fanów piłki nożnej, którzy przybyli na stadion miejski przy ul. Łazienkowskiej 3 w Warszawie, obserwować zmagania 280 młodych piłkarzy i piłkarek z całego świata. W tym roku, o tytuł najlepszej drużyny na świecie, walczyło 28 zespołów, z tak odległych krajów świata jak Pakistan, Kolumbia, Tajlandia, czy Jordania. Polska już po raz  trzeci była gospodarzem Mistrzostw. Organizatorem turnieju jest Stowarzyszenie „Nadzieja na Mundial”, a głównym sponsorem wydarzenia, nieprzerwanie od trzech lat, jest Continental, producent opon i wiodący dostawca rozwiązań dla branży motoryzacyjnej.

III Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej – największa tego typu impreza piłkarska na świecie – zgromadziła tysiące kibiców i fanów piłki nożnej, którzy przybyli na stadion miejski przy ul. Łazienkowskiej 3 w Warszawie, obserwować zmagania 280 młodych piłkarzy i piłkarek z całego świata. W tym roku, o tytuł najlepszej drużyny na świecie, walczyło 28 zespołów, z tak odległych krajów świata jak Pakistan, Kolumbia, Tajlandia, czy Jordania. Polska już po raz  trzeci była gospodarzem Mistrzostw. Organizatorem turnieju jest Stowarzyszenie „Nadzieja na Mundial”, a głównym sponsorem wydarzenia, nieprzerwanie od trzech lat, jest Continental, producent opon i wiodący dostawca rozwiązań dla branży motoryzacyjnej.

Sportowe emocje z Continental

W sobotę rozegrano mecze fazy grupowej. W niedzielę do walki o Puchar Mistrzów Świata stanęły drużyny z Polski, Turcji, Ukrainy, Portugalii, Rosji, Austrii, Węgier
i Holandii. W meczu finałowym, Holandia pokonała Polskę 3:0. Brązowy medal trafił w ręce drużyny z Rosji, która pokonała Ukrainę w rzutach karnych 3:1. Najradośniejszą drużyną rozgrywek okrzyknięto Turcję, a tytuł najmłodszej drużyny turnieju trafił do Estonii.

III_MS_Dzieci_z_Domow_Dziecka_1

Podczas Mistrzostw, zawodnicy mogli także wziąć udział w indywidualnym konkursie  ContiTest dla zawodników i bramkarzy, w którym należało oddać celne strzały do opon Continental zawieszonych w świetle bramki na różnej wysokości. Najlepszym bramkarzem okazał się Bohdan Venta (Ukraina), a zawodnikiem Pavel Galkin (Rosja).

Gratulujemy wszystkim zawodnikom, którzy w tym roku zaskoczyli nas i pobili rekord jeżeli chodzi o liczbę piłkarzy i piłkarek biorących udział w Mistrzostwach! Dziękujemy też kibicom, którzy licznie przybyli na stadion, by dopingować zawodników. Jesteśmy dumni, że Mistrzostwa Świata po raz trzeci odbyły udziałem Continental, jako głównym sponsorem wydarzenia – powiedziała Izabela Zalewska, Szef Marketingu Continental  Opony Polska.

III_MS_Dzieci_z_Domow_Dziecka_2

Ponadto podczas Mistrzostw drużyna Sternik Szczecin, tegoroczny Mistrz Polski, otrzymała specjalną nagrodę. Przez ostatnie dwa miesiące w ramach akcji „Wyjechani na weekend”, której partnerem jest Continental, zbierano fundusze na wsparcie najlepszych, młodych piłkarzy w Polsce. Każdy pokonany w ramach akcji kilometr został pomnożony razy dwa i zamieniony na złotówki, a następnie przekazany polskiej drużynie.

Atrakcje dla całej rodziny

Dopełnieniem Turnieju był mecz pokazowy Polska vs. Reszta Świata. Na murawie pojawiły się legendy polskiej i światowej piłki. Dariusz Dziekanowski, Cezary Kucharski, Jarosław Gilewicz, Jacek Krzynówek i Maciej Szczęsny zmierzyli się
z ekipą Reszty Świata, w której zagrali m.in: Frank Verlaat (Ajax Amsterdam), Siergiej Alejnikow (Juventus Turyn, srebrny medalista Euro 1988),  Aleksandar Vuković (Legia), a także Raimondo Marino (Lazio Rzym).

Mistrzostwa Świata to nie tylko sportowe emocje, ale przede wszystkim dobra zabawa na świeżym powietrzu, w gronie rodziny i najbliższych. Jedną z atrakcji był koncert gwiazdy sceny muzycznej Margaret, która dla zawodników i kibiców wykonała swoje największe przeboje.

Na kolejne piłkarskie emocje – IV Mistrzostwa Świata Dzieci z Domów Dziecka w Piłce Nożnej zapraszamy już za rok!

Ewa Ostapczuk Wasilewska

Media & Communication Manager
Continental Opony Sp. z o.o.

Marta Zagożdżon

Account Director