Media Services

17/06/2015

Continental kupił spółkę Elektrobit Automotive

Około 1900 profesjonalistów w dziedzinie oprogramowania w szeregach Continental

Warszawa, 17 czerwca 2015 – Zgodnie z przyjętą strategią, Continental systematycznie buduje ekspercką pozycję w dziedzinie systemów
i oprogramowania dla rynku motoryzacyjnego. Zakup niemieckiej spółki Elektrobit Automotive GmbH, to znaczący krok w opracowywaniu rozwiązań technologicznych wspierających rozwój branży.

Continental_low_res

Koncern Continental współpracuje z Elektrobit Automotive, firmą specjalizującą się
w dziedzinie wysoce innowacyjnych rozwiązań w obszarze oprogramowania,
od ponad 10 lat. Firma należy do fińskiego przedsiębiorstwa Elektrobit Corporation, notowanego na giełdzie papierów wartościowych w Helsinkach. Zawarta transakcja musi zostać jeszcze zaakceptowana przez władze antymonopolowe i zatwierdzona przez akcjonariuszy spółki Elektrobit. Finalizacja umowy jest planowana na 3. kwartał 2015 r.

Spółka Elektrobit Automotive zatrudnia łącznie około 1900 profesjonalistów, którzy opracowują unikalne rozwiązania pozwalające czołowym producentom samochodów i dostawcom systemów wyposażać pojazdy na przykład w zaawansowane systemy wspomagania kierowcy oraz systemy informacyjne, czy rozrywkowe. Obecnie
w Continental rozwojem oprogramowania zajmuje się 11 000 profesjonalistów.

Dzięki tej transakcji Continental zwiększy swój potencjał rozwojowy w obszarze oprogramowania oraz zintensyfikuje działania zmierzające do zapewnienia rozwoju systemów automatycznej jazdy.

Ewa Ostapczuk Wasilewska

Media & Communication Manager
Continental Opony Sp. z o.o.

Marta Zagożdżon

Account Director